Про це повідомляють пресслужби держкомпаній.

Меморандум щодо будівництва заводу підписали в. о. генерального директора “Укргідроенерго” Богдан Сухецький та директор ТОВ “Н2” Андрій Жовнер.

Очікується, що реалізація цього проєкту дасть змогу залучити інвестиції, обсягом близько 300 млн євро та створити нові робочі місця. Співробітництво передбачає будівництво виробничих потужностей з постійним споживанням електроенергії.

Ще один меморандум, “Н2” із “Енергоатомом” – декларує створення поблизу Запорізької АЕС обчислювального дата-центру – одного з найбільших у Європі.

Обсяг запланованих інвестицій має сягати 700 млн доларів.

За даними порталу ring.org.ua Андрій Жовнер є керівником чотирьох компаній, в назві яких є позначення Н2 — ТОВ Н2, ТОВ Н2 АТОМ, ТОВ Н2 ГІДРО і ТОВ Н2 УКРАЇНИ, пише НВ.

Розмір статутного капіталу кожної з компаній — 1000 гривень. За даними системи YouControl, кінцевим бенефіціаром ТОВ Н2 є Вадим Чижиківський.

Повний тезка Вадима Чижиківського в травні 2020 року подавав декларацію на службу за контрактом осіб офіцерського складу в СБУ. У цій декларації він вказував, що є кінцевим бенефіціаром компанії Азовенергомаш, якою керує Андрій Жовнер.

За даними видання “Наші Гроші.Запоріжжя” Жовнер працював з 2000 року в органах прокуратури та був відомий як начальник відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави Запорізької обласної прокуратури.

У вересні 2010 року його перевели із запорізької прокуратури на посаду заступника начальника управління по нагляду за дотриманням законів про права і свободи та захисту інтересів держави Генеральної прокуратури України.

У ГПУ він працював до липня 2014 року, після чого обійняв  посаду начальника Управління моніторингу корупціогенних чинників Секретаріату Кабінету Міністрів України. З останнього місця роботи Андрій Жовнер був люстрований, але оскаржив своє звільнення в суді.

Раніше Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт, який передбачає погашення заборгованості, що накопичилася на оптовому енергоринку України.