Арена

Уряд Шмигаля-Зеленського налаштував проти себе академіків, науковців, письменників і музикантів

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликає зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх.

Про це він повідомляє на своїй офіційні сторінці у фейсбуці в середу, 23 вересня.

“Ми підготували відкрите звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, адже, як і ви, вважаємо, що вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників – це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики, тому такі експерименти нам не потрібні”, – написав Кремінь.

Натомість омбудсмен пропонує розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників в залежності від того, на які спеціальності вони вступатимуть: “гуманітарні” чи “технічні”.

Звернення до прем’єр-міністра України вже підтримали ВНЗ, академіки, професори, науковці, шевченківські лауреати, поети, письменники та українські музиканти.

Зокрема, звернення підтримали Львівський національний університет імени Івана Франка, Київський університет імени Бориса Грінченка, Луцький національний технічний університет, Національний університет “Острозька академія” тощо.

Як відомо, з 2021 року випускники зможуть складати два види Зовнішнього незалежного оцінювання з української мови: з української мови та з української мови і літератури.

Тим, хто не планує вступати до вишу, достатньо буде пройти тест з української мови для отримання результату ДПА, повідомляли організатори ЗНО.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь проти такого нововведення, оскільки вважає це однією з найбільших загроз і для освітньої реформи, і державної гуманітарної політики загалом.

“Вважаємо, що вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників – це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики. Відомо, що опанувати українську мову без вивчення української літератури неможливо. Більше того, українська література, високий рівень її викладання і зацікавленості школярів, читацька грамотність яких серед пріоритетів міжнародної програми з оцінювання освітніх досягнень учнів PISA, – один із дієвих інструментів національної безпеки та оборони в умовах гібридної війни. Саме тому сьогодні надзвичайно важливо зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для вступу на всі спеціальності. Нам не потрібні такі експерименти, які можуть нанести значний удар по українській освіті та гуманітарній сфері в цілому”, – мовиться в зверненні.

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *