Арена

Фонд боротьби з COVID-19 придумали для “дерибану” бюджетних коштів

Колишній прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що фонд боротьби з COVID-19 — це просто спосіб використовувати бюджетні кошти “у ручному режимі”, він не є фондом, а кошти й не планували виділяти на боротьбу з коронавірусом.

Про це Гончарук розповів ув етері Громадського радіо.

“Те, що створили навесні, це не фонд. Це просто бюджетний рядок для можливості у ручному режимі розподіляти бюджетні кошти, спрощений бюджетний механізм. Ніяким фондом це насправді не є, адже там немає ні інституцій, ні стратегії, ні структури, яка б керувала цими грошима. Фондом це називати неправильно.

Крім того, він ніякий не коронавірусний. В умовах дефіциту часу для того, щоб особливо не заморочуватися, уряд написав рядок “коронавірусний фонд”. Туди записали велику суму, домовившись, що будуть цю суму використовувати у ручному режимі.

Фактично це було зроблено через брак часу і через те, що новому уряду був потрібен простіший інструмент використання бюджетних коштів, аніж за бюджетним кодексом”, – пояснив Гончарук.

Через місяць після оголошення карантину в Україні створили спецфонд для подолання наслідків епідемії.

Для його наповнення від квітня зменшили фінансування низки державних програм. У фонд надійшло майже 66 мільярдів гривень, які мали піти на боротьбу з епідемією і компенсацію її наслідків.

Однак 35 мільярдів передали на будівництво доріг за програмою “Велике будівництво”. Решту коштів фонду розподілили між 11 відомствами.

Профільне Міністерство охорони здоров’я отримало лише 14,3 мільярда гривень.

Журналіст Сергій Руденко вважає, що своїми рішеннями влада вбиває людей: “Для чого потрібні нам Великі дороги Зеленського, якщо навіть у Києві не можна швидко отримати ПЦР-тест? Володимир Зеленський, ви для чого збирали грощі до ковід-фонду? Де хоча б одна побудована лікарня? Покажіть – де безкоштовні тести? Чому приватні клініки мародерствують? Де оперативність у діагностиці? Ви ж, дятли, людей вбиваєте. Щодня. Досить вже красти на дорогах! Майстри спорту з ковідом, дайте людям можливість швидко тестуватись і лікуватись!”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *