Арена

Фізики та хіміки отримали Нобелівську премію за чорні діри та геном

Нобелівську премію з хімії сьогодні отримали дві вчені — француженка Еммануель Шарпантьє і американка Дженніфер Дудна за розробку методу редагування геному.

Шарпантьє працює в берлінському відділі Інституту Макса Планка науки про патогени, Дудна – в Університеті Каліфорнії.

Дослідниці запропонували використання молекулярного механізму CRISPR / Cas9 для зміни геномів.

Використовуючи молекулярні ножиці CRISPR / Cas9, вчені можуть змінювати ДНК тварин, рослин і мікроорганізмів з надзвичайно високою точністю. За допомогою технології дослідники вже змогли вивести рослинні культури, стійкі до цвілі, шкідників і посухи.

Учені вважають, що розробка сприятиме появі нових методів лікування раку і може здійснити мрію про лікування спадкових захворювань.

Раніше Нобелівську премію з фізики присудили за вивчення чорних дір англійцю Роберту Пенроузу, німцю Райнхарду Ґенцелю і американці Андреа Гез.

У пресрелізі комітету зазначено, що Пенроуз відкрив, що “створення чорної діри є надійним прогнозом загальної теорії відносності” Альберта Ейнштейна. А Ґенцель і Гез відкрили надмасивний компактний об’єкт у центрі Чумацького шляху.

Як повідомляла онлайн-газета ПолітАрена, Нобелівська премія з фізіології та медицини присуджена Харві Альтеру, Майклу Хоутону і Чарльзу Райсу за відкриття вірусу гепатиту С.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *