Арена

Українці змушені виборювати своє право говорити українською

Вчителька Одеської гімназії №4 Раїса Пирогова принижувала дитину за те, що та говорить українською.

Скнадальну вчительку вже звільнили. Але ця історія, на думку активіста Сергія Стерненка, дуже добре показує нам, що насправді нема в Україні ніяких утисків російськомовних. Якраз навпаки. Українці страждають за свою мову та змушені виборювати своє право говорити українською.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь також відреаґував на ситуацію, яка трапилася в Одеській гімназії №4.

Вчителі, вихователі чи методисти, які дозволяють собі так поводитися з дітьми, на думку Тараса Кременя, не мають жодного права обіймати такі посади.

“Звертаюся до Міністерства освіти і науки України з вимогою провести відповідну роз’яснювальну роботу з усіма навчальними закладами, щоб попередити та не допустити подібних випадків утиску здобувачів освіти”, – підкреслив Кремінь.

За словами мовного омбудсмена, будь-які прояви дискримінації людини, як також за мовною ознакою, мають бути покараними.

Кремінь також нагадав, що відповідно до законів України “Про освіту” та “Про забезпечення функціонування української мови як державної” мовою навчального процесу є українська.

Як відомо, вчителька малювання Раїса Пірогова при всьому класі довела ученицю до сліз. Все тому, що дівчинка забула вдома альбом та відповіла вчительці українською мовою. На що педагогиня заявила, що дитина ставить себе вище за всіх через те, що спілкується українською мовою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *