Арена

Зеленському порадили негайно ініціювати розслідування всіх матеріалів НАБУ про суддів

НАБУ виявило записи розмов судді Вовка з колишнім главою ОПУ Андрієм Богданом і з неофіційним “куратором” судової системи при Офісі Президента Андрієм Портновим про призначення головою Конституційного Суду Олександра Тупицького.

Як пише на своїй сторінці у Фейсбук головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, про це повідомили джерела, близькі до НАБУ.

На записах, які є частиною кримінальної справи про захоплення влади суддями ОАСК, голоси Вовка, Богдана і Портнова обговорюють призначення Тупицького головою суду, а також завдання, які він повинен виконати після призначення. Ці записи необхідно опублікувати, щоб суспільство могло їм дати оцінку напередодні доленосних рішень щодо КС.

Олександр Тупицький був обраний головою Конституційного Суду у вересні 2019 року. Тупицький був призначений суддею КС у 2013-му, ще коли Портнов був заступником голови АП.

У зв’язку з міжнародним резонансом, пов’язаним з діями Тупицького, і заявою секретаря РНБО Олексія Данілова, що в діях КС є російський слід і зовнішній тиск, пропоную президенту України і Верховній Раді вимагати негайного розслідування всіх матеріалів НАБУ, які стосуються порядку призначення Тупицького главою КС, і розгляду питання про відповідальність фігурантів записів.

Не виключено, що рішення Конституційного Суду могли бути спровоковані впливом на Тупицького кількох високопоставлених посадових осіб і політиків.

Відомо, що 27 жовтня КСУ ухвалив рішення за поданням депутатів ОПЗЖ і “За майбутнє” і, за формулюванням Сергія Лещенка, “скасував антикорупційну реформу”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *