Арена

У Зеленського просили КСУ відмінити декларування після місцевих виборів – ексгенпрокурор

Конституційному суду надходили прохання з ОП, щоб рішення щодо електронного декларування було після місцевих виборів.

Про це в інтерв’ю журналу “Країна” сказав колишній генпрокурор Руслан Рябошапка.

“Президент не прорахував наслідки рішення суду. Про проєкт йому доповідали. За моєю інформацією, з Офіса президента контактували з Конституційним судом і просили, щоб рішення було після місцевих виборів.

Але це рішення було сприйнято як зрада або невиконання домовленостей між судом і президентом. Спершу дії Зеленського були рішучі – скликав Раду національної безпеки й оборони, вніс у парламент законопроєкт про розпуск Конституційного суду. Пішов на телебачення і спробував сформувати суспільну думку, яка підтримувала би його дії. Але потім зник. Це б’є по його іміджу і в Україні, і за кордоном. Міжнародні партнери починають сумніватися, чи насправді президент хоче вирішувати проблему.

Не варто забувати, що Зеленський – актор. Може вдавати, що чогось хоче. А насправді політичної волі могло й не бути”, – сказав ексгенпрокурор.

За словами Рябошапки, зараз Конституційний суд – “авантюристський”.

“Ним диригують трохи олігархи, трохи росіяни. Десь вони намагаються домовлятися із Зеленським. Ми не можемо спрогнозувати, яке рішення Конституційний суд ухвалить завтра”, – каже колишній генпрокурор та вважає, що склад КСУ треба розпустити, а рішення суду має бути визнано нікчемним.

“Нам потрібно “обнулити” цю історію та обрати нових чесних і професійних суддів.

Але так виглядає, що влада хоче порозумітися із КСУ – “Слуга Народу” намагається “пропхати” своїх кандидатів до Конституційного суду. Це означає, що владу, мабуть, влаштовує такий склад суду – будуть з ними домовлятися, шукати, як співіснувати”, – говорить Рябошапка.

“Хорошого варіанту немає. Залишаються або поганий або дуже поганий виходи із кризи. Але будь-який вихід це краще, аніж залишатись у кризовій ситуації на невизначений період часу”, – каже він.

За словами Рябошапки, більшості політиків тепер непотрібно відновлювати дію антикорупційного законодавства. Їх влаштовує, що немає електронного декларування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *