Політвернісаж

Медведчуку та його поплічникам інкримінують фінансування тероризму

Рада національної безпеки та оборони включила політика Віктора Медведчука та його дружину Оксану Марченко в санкційний список за фінансування тероризму.

Про це повідомив на брифінґу секретар РНБО Олексій Данілов.

Загалом, за його словами, санкції запроваджено щодо 8 осіб та 19 компаній, зокрема – п’яти літаків, на яких здійснювалися перельоти за маршрутом Київ – Москва. Санкції також застосовані до компаній, що обслуговують ці літаки.

“Те, що стосується громадян, щодо яких застосовані санкції … Це – пан Константін Вацьковський, громадянин РФ; Віталій Донченко, громадянин РФ; пані Наталя Лавренюк, громадянка України, пан Сєрґєй Лісогор, громадянин РФ; пані Оксана Марченко, громадянка України; пан Алєксандр Маслюк, громадянин РФ; пан Віктор Медведчук, громадянин України і це Міхаіл Попов, громадянин РФ”, – заявив він.

Крім того, введено обмеження щодо компаній, які зареєстровані РФ, частина – зареєстрована в Молдові та инших країнах.

“Санкції вводяться на все майно, яке є в підпорядкуванні пана Медведчука”, – зазначив Данілов.

Санкції проти вісьмох людей (серед них Віктор Медведчук та дружина Оксана Марченко) Україна ввела на підставі матеріалів Служби безпеки щодо постачання вугілля з окупованих територій Донбасу. Про це заявив глава СБУ Іван Баканов, повідомляє пресслужба відомства.

“Сьогодні Служба безпеки проводить слідчі дії, щоб задокументувати весь протиправний механізм постачання вугілля з тимчасово окупованої території до РФ та України. Таким чином, ми отримаємо підтвердження фінансування терористичної діяльності «ЛНР». І як результат – підґрунтя для повідомлення підозри представникам компанії”, – заявив Баканов.

Нагадаємо, президент Зеленський доручив провести засідання РНБО 19 лютого. Зазначалося, що на засіданні обговорять комплекс питань, частину з яких буде розглянуто в закритому режимі.

2 лютого Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції щодо пов’язаних з представниками партії ОПЗЖ Медведчуком і депутатом Тарасом Козаком телеканалів 112, NewsOne і ZIK, а також двох літаків, на яких ті літали до Росії прямими рейсами.

Зеленський пояснив, що санкції ввели саме зараз, оскільки були зафіксовані причини для їх впровадження. Які саме – він не сказав, але представниця “Слуги народу” заявила, що це – фінансування юросіб з держави-агресора з використанням схем у ОРДЛО. Цим вона підтвердила інформацію про те, що підставою для введення санкцій проти Козака та пов’язаних з ним юридичних осіб стало розслідування спецслужб, яке встановило, що схеми з поставками вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.

Секретар РНБО Данілов заявив, що влада готується запровадити нові санкції проти певних категорій осіб. Під обмеження потрапить і низка народних депутатів України.

Своєю чергою в ОПЗЖ заявили, що “режим Володимира Зеленського – політичний банкрут, який втратив довіру й підтримку громадян. Не виконавши жодної зі своїх передвиборних обіцянок, заплутавшись у корупції та інтриґах свого оточення, Володимир Зеленський почав знищувати українську демократію. Масові порушення конституційних прав українських громадян, перетворення державних органів на машину для репресій, позасудові закриття каналів, переслідування політичних опонентів стали останніми арґументами цього слабкого і мстивого режиму”.

“Опозиційна платформа – За життя” оцінює рішення РНБО щодо введення персональних санкцій проти Віктора Медведчука, Тараса Козака та членів їхніх сімей як спланований акт політичних репресій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *