Арена

Правоохоронці не змогли знайти всіх фігурантів справи ПриватБанку

Вчора, 22 лютого, НАБУ і САП повідомили про підозри трьом колишнім менеджерам ПриватБанку. Один з них – експерший заступник голови правління банку Володимир Яценко, літак з яким посадили в аеропорту “Бориспіль”.

Двоє інших підозрюваних – колишній голова правління ПриватБанку та екскерівниця одного з підрозділів ПАТ КБ “ПриватБанк”, яка одночасно обіймала посаду першої заступниці голови правління у пов’язаній страховій компанії. Їм підозри не змогли вручити персонально, бо місце їхнього знаходження наразі невідоме.

“Слідство встановило, що підозрювані у грудні 2016 року за день до визнання ПриватБанку неплатоспроможним на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку понад 136,89 млн грн на користь страхової компанії, пов’язаної з кінцевими бенефіціарами ПриватБанку”, – йдеться у повідомленні НАБУ.

На сторінці Офісу генпрокурора в Facebook зазначили, що злочинний план підозрюваних полягав у протиправному нарахуванні і виплаті додаткової винагороди – індексованої комісії у зв’язку із ростом курсу гривні до долару США на користь пов’язаної з банком юридичної особи за наявними депозитними договорама з нею. При цьому виплата такої комісії цими депозитними договорами та додатковими угодами до них не передбачалась.

“Для прикриття розтрати грошових коштів ПриватБанку троє ексвисокопосадовців вирішили надати цим банківським операціям вигляду законних, посилаючись на начебто заздалегідь прийняте і погоджене рішення кредитного комітету банку від 2014 року, насправді підроблене “заднім числом”, та на рішення кредитного комітету банку від 16 грудня 2016 року, якими нібито ухвалено рішення про застосування нарахування і виплати індексованої комісії за депозитами на користь пов’язаної з банком юридичної особи”, – пояснили деталі в Офісі генпрокурора.

Головою правління ПриватБанку до націоналізації був Олександр Дубілет, Яценко був одним з топменеджерів. Націоналізацією банку держава врятувала його від банкрутства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *