Арена

У галузі ЖКГ назріває борговий колапс – Ігор Палиця

В Україні назріває борговий колапс у галузі ЖКГ, який призведе до банкрутства підприємств-теплопостачальників і поставить під загрозу наступний опалювальний сезон. Про це заявив в інтерв’ю виданню «Обозреватель» співголова депутатської групи «Партія «ЗА МАЙБТУНЄ» Ігор Палиця, який очолював «Укрнафту» з 2003 до 2007 року.

Щоб зменшити борги населення за комунальні послуги, народний депутат пропонує встановити економічно обґрунтовані тарифи на газ, які знизять ціну для кінцевого споживача до 60%. А також запровадити механізм вилучення до держбюджету надприбутків «Нафтогазу» та ТОВ «Оператор ГТС України» та спрямувати їх на погашення заборгованості ТЕЦ і ТКЕ.

«Ключова проблема полягає в тому, що ціна на газ для населення є економічно необґрунтованою. Влада робить усе, щоб захистити монополіста на газовому ринку – НАК «Нафтогаз», який формує 80% тарифу для кінцевих споживачів.

За встановленою зараз методикою, гуртова ціна газу, незалежно від походження, включає в себе проґнозну ціну на німецькому газовому торговому майданчику (хаб NCG), а також вартість транспортування від NCG до західного кордону України через Німеччину, Чехію та Словаччину.

Тобто Україна, яка самостійно добуває 70% споживаного нею газу, сама встановлює на нього європейську ціну та ще й приплюсовує до неї вартість віртуальної доставки!

Необхідно невідкладно переглянути методологію розрахунку гуртової ціни газу, яка повинна враховувати середньозважений показник фактичної собівартости блакитного палива українського видобутку. За оцінками експертів, запровадження економічно обґрунтованої гуртової ціни на газ дозволить суттєво знизити, до 60%, тариф для українців», – заявив Ігор Палиця.

Він зазначив, що депутатська група «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» звернеться до президента з пропозицією додати до його доручення від 19 січня 2021 року (перевірка тарифної сітки на газ та опалення в реґіонах) дослідження економічної обґрунтованості методології розрахунку гуртової ціни природного газу НАК «Нафтогаз».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *