Арена

Вибори до ВР не обійшлися без традиційного підкупу та адмінресурсу

Станом на ранок 29 березня на довиборах у ВРУ у Донецькій області лідирує Андрій Аксьонов, а у Івано-Франківській області – Василь Вірастюк.

З приводу ходу виборчої кампанії висловилась очільниця Громадянської мережі “Опора” Ольга Айвазовська, яка стверджує, що по округах №50 в Донецькій області і №87 в Івано-Франківській застосовувався адмінресурс і підкуп.

“Загальні проміжні оцінки наступні. Кампанія в обох округах була доволі конкурентною. Але і конфліктною.

Ми фіксували факти, які мають ознаки зловживання адміністративним ресурсом в інтересах різних кандидатів. Це стосується 87-го і 50-го округу.

На жаль, мали місце факти використання контексту пандемії, які впливають на хід виборчого процесу. Зокрема кандидатами здійснювалася благодійна діяльність, яка мала ознаки підкупу. Або від імені безпосередньо кандидатів, або благодійних організацій, які мають відношення до кандидатів”, – розповіла Ольга Айвазовська.

“В день голосування нашими спостерігачами зафіксовано 41 інцидент, який стосувався ходу організації волевиявлення, ранкового засідання, голосування і підрахунку голосів.

Найменша кількість порушень якраз стосується етапу підрахунку голосів. Поодинокі інциденти, які мали ознаки зокрема включення в протоколи недостовірних відомостей. Але це стосувалося не безпосередньо результатів, а даних щодо часу складання протоколів. Так звані “протоколи з майбутнього”, які ми фіксуємо постійно”, – розповіла голова “Опори”.

“Пандемія виступила “легітимним” приводом для роздачі товарів, послуг, обладнання лікарням, іншим юридичним особам і виборцям. Ризик у тому, що значна частина виборців лояльно сприймає таку активність. Оскільки вона пояснюється активністю протидії пандемії”, – сказав аналітик “Опори” Олександр Клюжев.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *