Арена

Один з фіґурантів “справи Укроборонпрому” лікується за кордоном, поки його шукають в Україні

Син одного з фігурантів “справи “Укроборонпрому””, якого 22 квітня оголосили в розшук, виїхав за кордон на лікування.

Як розповів “Сьогодні” адвокат сім’ї Гладковських Руслан Волинець, захист не отримав жодних попереджень стосовно свого клієнта. А молодший Гладковський нещодавно перехворів на COVID-19 і тепер лікується від його наслідків за кордоном.

Адвокат наголошує, що справою Гладковських до останнього часу займалася САП, а не НАБУ. До САП завчасно було відправлено листа, що супроводжувався медичними документами з адресою установи, де проходить лікування Ігор Гладковський.

За словами Волинця, людину можна оголосити в розшук, якщо її місцезнаходження невідоме. Однак оскільки в САП знають, де перебуває молодший Гладковський, то оголошення в розшук є незаконним.

“І ось сьогодні з’ясовується, що Ігоря Гладковського і його адвоката викликали до НАБУ. Але жодних повісток ніхто з них не отримував. Захист вважає, що те, що відбувається, є маніпуляцією з боку правоохоронних органів. Тим більше, що, згідно із законом України, оголосити людину в розшук можна лише за умови, що її місцезнаходження невідоме”, – додав він.
У чому звинувачують Ігоря Гладковського

Офіційно Ігоря Гладковського підозрюють у зловживанні впливом – це ч. 2 ст. 369-2 КК України. Правоохоронці вважають, що він був одним з творців масштабної корупційної схеми – постачав товари невідомого походження підприємствам держконцерну “Укроборонпром” з використанням компанії “Оптімумспецдеталь” та інших фірм.

За це Гладковський-молодший отримував вигоду, яка за домовленостями становила 50% від загальної суми незаконно отриманого прибутку учасників схеми. Так, тільки за одним договором Гладковський отримав 950 тис. гривень. При цьому журналісти називають значно більші суми – як мінімум 250 млн грн.

Тепер слідчі заявляють, що Гладковський ховається від слідчих і суду, а також намагається уникнути кримінальної відповідальності. У заяві НАБУ йдеться, що підозрюваного викликали до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на 16 квітня і, в зв’язку з неявкою, повторно на 20-те і 21 квітня. Фігурант тричі не з’явився, тому його оголосили в розшук.
Реклама

Скандал почався 2019 року – коли журналісти Bihus.Іnfo опублікували розслідування про те, як люди з оточення п’ятого президента Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. Скандал за участю Гладковського-старшого, близького друга Петра Порошенка, стався напередодні виборів. Саме журналістське розслідування в значній мірі зіпсувало імідж тодішнього глави держави і вплинуло на результат президентських перегонів.

Реакція команди Порошенка на скандал була зім’ятою. Спочатку Гладковського виправдовували, потім все-таки звільнили з Радбезу. Але все це було дуже далеко від президентської обіцянки відрубувати руки тим, хто наважиться красти у армії.

“Недостатність боротьби з корупцією та протидія новим антикорупційним інститутам викликало неприйняття у широкого загалу обивателів, а саме у соціально відповідальної, активної частини суспільства, яка підтримала Майдан і чекала від Порошенка саме активізації боротьби з корупцією” , – заявляв ВBC політолог Володимир Фесенко.

НАБУ завершило розслідування стосовно Гладковського і “схем” в оборонці ще в грудні 2020 року. У березні 2019-го НАБУ провело понад 20 обшуків за місцем проживання фігурантів справи про розкрадання в оборонній промисловості, в тому числі у Олега і Ігоря Гладковських, Андрія Рогози, Віталія Жукова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *