Арена

Кінець війни – це прямі переговори Зеленського з представниками ОРДЛО. Иншого шляху немає

Для того щоб припинити війну на Донбасі, президенту Зеленському потрібно сісти за стіл переговорів з представниками ОРДЛО. Іншого шляху немає.

Про це пише Кирило Кіквідзе у своєму блозі на Korrespondent.net.

Тим більше що лідери невизнаних “ЛДНР” готові з ним зустрітися, про що відкрито заявили. Однак Зеленський продовжує вишукувати всілякі відмовки, щоб цього не робити, то пропонуючи зустрітися президентові Росії Володимиру Путіну, то нескінченно консультуючись з Вашингтоном. Поки все виглядає так, що Зеленський насправді не хоче миру на Донбасі, а хоче продовження конфлікту.

Війна на сході України вже триває сьомий рік. За цей час як на підконтрольній нашій країні території, так і на непідконтрольній частині Донбасу встигло вирости покоління, яке не знає, як це – жити під мирним небом, не боячись обстрілів, вибухів і смертей. Давно час домовитися з Донбасом і перестати приносити в жертву власним політичним амбіціям життя і здоров’я наших співгромадян. Тим більше що сам Донбас вимагає таких переговорів.

І те, що президент України Володимир Зеленський звернувся до свого російського колеги Володимира Путіна з цього питання, виглядає абсолютно нелогічно. Адже домовлятися, в першу чергу, потрібно з тими, хто живе на території ОРДЛО. Про що абсолютно справедливо зазначив Путін. Адже якщо конфлікт відбувається на вашій території, то навіщо смикати сусіда? Самі представники ОРДЛО висловили готовність зустрітися з Зеленським, щоб нарешті якщо не поставити крапку в питанні конфлікту на Донбасі, то хоча б почати діалог, заснований на бажанні знайти вихід з ситуації, що склалася, а не на взаємних звинуваченнях, політичних амбіціях і ненависті.

Однак чи справді українська сторона бажає налагодити діалог? Особисто у мене в цьому є великі сумніви після того, як представник України в ТКГ Арестович замість Зеленського заявив, що той не буде зустрічатися з представниками Донецька і Луганська. Виходить, що, з одного боку, на публіку звучать заяви про необхідність встановлення миру на Донбасі, а з іншого боку, коли справа доходить до конкретних дій, українська влада відступає.

Яке ж насправді завдання у Зеленського? Мир чи продовження війни і обман тих, кому він обіцяв за рік закінчити війну на Донбасі? Якщо він дійсно хоче увійти в історію України як президент-миротворець, то він зобов’язаний зустрітися з представниками непідконтрольної частини нашої країни, налагодити, хай як би не було важко, діалог і йти шляхом миру. Якщо ж це просто чергова гра на публіку – що ж, нехай Зеленський чекає чергового дзвінка від президента США Джо Байдена, поки його власні громадяни, які так скучили за мирним небом, досі живуть під обстрілами.

Кирило Кіквідзе

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *