АренаПолітвернісаж

Голова “Голосу” пропонує місце на політичному звалищі шоуменам Вакарчуку й Притулі

Один із фронтменів “Голосу” Сергій Притула заявив про своє бажання стати новим керівником партії, проте нинішня її очільниця попередила, що це важче, ніж виступати на сцені.

“У нас є певні політичні амбіції у людей. Це, звичайно, дуже добре, тому що партія повинна складатися з амбітних, активних людей. У нас у партії люди із шоу-бізнесу, яким ми дуже вдячні (як, наприклад, Святославу Вакарчуку), ведуть за собою людей. Але партійна робота – це не виступи в клубах, не виступи на стадіонах, це – системна, важка робота, яку не так приємно робити, як здається“, – заявила пані Рудик у коментарі для Радіо Свобода.

Сам Притула раніше розповів, що Кіра Рудик відмовила йому у проханні очолити київський осередок партії. А у пресслужбі “Голосу” повідомили, що у протоколах політради жодних звернень від Притули з проханням очолити осередок не було.

“Пан Притула з нами півтора роки. За цей час у нього було багато різних амбіцій: бути депутатом Київради, бути мером, бути членом політради, потім він знову повертався до своєї шоу-бізнесової кар’єри, потім він хотів робити, здається, свою партію, тепер він хоче очолити “Голос”. Звичайно, це добре, що у людини у партії “Голос” є такі активні амбіції. Водночас маю зауважити, що ми будемо діяти винятково згідно з нашими процедурами: наш з’їзд відбудеться, як і заплановано, в середині літа, і він вирішить, чи мають ці амбіції право на існування”, – сказала Кіра Рудик.

Відомо, що раніше, Сергій Притула публічно виступав проти Кіри Рудик, заявивши, що “у великої кількости партійців та депутатів парламентської фракції є ряд ґрунтовних претензій до керівництва партії”.

“Є непорозуміння між рядом депутатів, між багатьма реґіональними осередками та керівником партії. Тобто голова партії зараз зібрала навколо себе багато неґативу через свою поведінку саме як керівник. Тут різні критерії. І відсутність росту рейтинґів – росту немає і немає пропозицій керівництва для того, щоб це відбулося… У ряду депутатів є запитання до фінансової діяльности керівника. (…) Це не конфлікт десяти депутатів з головою – це конфлікт партії з головою… У той чи инший спосіб відбувається узурпація влади і спроба створити партію авторитарного зразка, яка заздалегідь приречена на провал. Щоб створити авторитарну партію на чолі з одним лідером, потрібно щоб там були не зовсім амбіційні люди… Не можна створювати партію авторитарного зразка, коли у тебе там пасіонарії – вони не будуть покірними вівцями. Инший критерій для такої партії – беззаперечний авторитет лідера. І тут у голови партії не все гаразд. (..) Подекуди (голові не вистачає. – Ред.) навіть упізнаваности серед партійців… Велика кількість людей досі вважає, що партією керує Вакарчук. І це за рік роботи людини на чолі партії“, – розповідав Притула в інтерв’ю Бі-бі-сі.

“У нас є величезні проблеми саме через керівництво. Коли воно ставить своїми діями під загрозу існування партії, коли є обґрунтовані претензії НАЗК щодо витрачання фінансів на виборах (НАЗК скасували держфінансування партії через проблеми з документами, “Голос” оскаржив це рішення. – Ред.), коли голова партії починає розказувати про якісь можливі коаліційні історії зі “Слугами” – сорі, це трохи не те, під чим ми підписувалися, коли заходили на борт корабля, що називається “Голос”, – стверджував Сергій Притула.

Нагадаємо, що на позачергових парламентських виборах партія “Голос” посіла п’яте місце з результатом 5,82%. Політсила отримала у Верховній Раді нового скликання 17 мандатів за партійним списком, а також 3 мандати в одномандатних мажоритарних округах і сформувала фракцію з 20 депутатів, яку попервах очолював колишній журналіст “Дзеркала тижня”, №8 у списку Сергій Рахманін.

Виборча парламентська кампанія офіційно коштувала партії “Голос” 105 мільйонів гривень, поступившись за обсягом витрат лише “радикалам” і “Слузі народу”. Один списочник у Раді обійшовся “Голосу” в понад 6 мільйонів гривень – найдорожче з-поміж усіх партій, що потрапили до парламенту. Депутати з фракції “Голос” часто в унісон голосують з фракцією “Слуга народу”. Рік тому партія мала всього-на-всього понад 200 активних партійців.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *