Арена

Журналісти знайшли нових фігурантів у “справі Чауса”

До викрадення судді Чауса 3 квітня можуть бути причетні четверо українців, які в’їхали до Молдови під вигаданими іменами.

Таку інформацію з’ясували журналісти молдовського RiSE Moldova та українського Слідство.інфо.

Як пишуть розслідувачі, 24 березня, за 10 днів до викрадення судді, через пункт пропуску Тудора з боку Одеської області рейсовим автобусом в’їхали 33-річний Олексій Нечаєв і 36-річний Олексій Сотников, громадяни України.

26 березня цим же шляхом на рейсовому автобусі прибули ще двоє українців – 24-річний Андрій Бородінов і 50-річний Сергій Гончар. Згодом правоохоронні органи встановлять, що вони обоє жили в тому самому готелі у Кишиневі у сусідніх номерах, а Гончар розрахувався готівкою за обидві кімнати.

3 квітня, через 6 годин після викрадення судді, Нечаєв, Сотников і Бородінов виїхали з Молдови рейсовим автобусом, знову через пункт Тудора.

Що стосується Сергія Гончара, то за даними джерел з молдавської прикордонної поліції принаймні до 27 квітня людина з таким ім’ям з Молдови не виїздила.

За даними матеріалів молдовського слідства, з якими ознайомились RISE Moldova, під такими іменами ці четверо українців зупинялися в готелях у Кишиневі та орендували авто, у тому числі з GPS-трекером, що дозволяло навіть за деякий час побачити маршрут авто.

Завдяки цим даним силовики побачили, що деякі з чотирьох кілька днів поспіль кружляли у районі, де проживав Чаус, у тому числі безпосередньо біля його домівки.

Як вважають журналісти RISE Moldova і Слiдство.інфо після додаткової перевірки, всі четверо найімовірніше приїхали під вигаданими іменами, з “паспортами прикриття”, які, як правило, використовуються спецслужбами для спецоперацій.

Джерела в українських правоохоронних органах повідомили RISE Moldova, що в українському реєстрі платників податків немає осіб на ім’я Олексій Нечаєв і Олексій Сотников, народжених в дати, які вказані в паспортах, за якими ці двоє перетнули кордон Молдови.

Крім того, паспорт Нечаєва є першим закордонним паспортом на ім’я цієї людини. Журналісти додають, що в українських реєстрах немає інформації про орган, який видав посвідчення особи на ім’я Сотникова.

Розслідувачі RISE Moldova і Слiдство.інфо побували за адресами у Києві, де прописані Нечаєв і Сотников, але не знайшли їх.

Після перевірки імен Гончара і Бородінова не вдалося ідентифікувати жодної людини з тими ж даними, що були вказані у паспортах, які українці показали на кордоні. Проте з’ясувалося, що посвідчення особи Бородінова було видане за тиждень до прибуття у Молдову.

Журналісти пишуть, що знайшли людей, схожих на тих, які подорожували під іменами Нечаєва, Сотникова, Бородінова і Гончара, але їхні реальні імена встановити не вдалося.

Раніше у своєму спільному розслідуванні журналісти писали про українця Едуарда Ставицького, реальне ім’я якого, ймовірно – Андрій Куценко, і він приїздив до Молдови у складі іншої групи українців. Розслідувачі вважають, що він може бути пов’язаний з Головним управлінням розвідки Міноборони України.

Представник Головного управління розвідки у коментарі Hromadske категорично заперечив зв’язок відомства з викраденням судді Чауса.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *