Арена

Нова шахрайська схема: людям пропонують купити вакцину, якої не існує

Нещодавно в Україні стався гучний скандал через фейкову вакцину від коронавірусу компанії Pfizer, яку продавало злочинне угруповання через інтернет.

У Службі безпеки заявили, що злочинці займалися продажем підробленої вакцини від COVID-19 компаній Pfizer / BioNTech. Одну дозу фейкового препарату продавали за 250 доларів. Серед підозрюваних – громадяни України, РФ, Нігерії і Сьєрра-Леоне. У спецслужбі зазначають, що вони надавали потенційним клієнтам підроблені гарантійні листи від банків і рахунки для переказу грошей.

Журналісти “Сьогодні”  дізналися від офіційних джерел, чи варто боятися підроблених COVID-препаратів.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Іващенка, виключити можливість подібного шахрайства не можна. Однак чиновник наголошує: влада веде пряму роботу з виробниками і повністю контролюють логістику вакцини.

“Компанія Pfizer, AstraZeneca та інші виробники не укладають комерційних контрактів на поставку вакцин. Це означає, що препарати не можуть з’явитися у вільному обігу, крім прямих договорів з урядами країн або поставок в рамках ініціативи COVAX”, – розповів він.

За словами Іващенка, якщо якісь компанії говорять про продаж вакцини, значить, препарат був отриманий нелегальним шляхом. Також чиновник зазначив, що у Pfizer дуже жорсткі умови продажу вакцини – виробник контролює весь ланцюг поставок препарату в країну.

“Вакцина прибуває в Україну у спеціальних контейнерах з GPS-трекерами і термодатчиком. Термодатчик контролює належний рівень температури. Коли вакцина прибуває в країну в пункт отримання, то людина, яка відповідає за примання, вимикає даталоггер, перевіряє дотримання температури. Весь трекінг вантажу відбувається онлайн. Тобто сама компанія баче, що товар отриманий, ланцюг доставки закінчений, температурний режим збережений. Логістика повністю контролюється із заводу до точки отримання”.

Заступник міністра додав, що сьогодні немає комерційного ринку COVID-вакцин – всі виробники працюють через уряди і прямі контракти. Ймовірно, придбати препарат можна буде тільки в 2022 році.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *