Арена

У готелі “Салют” проведуть вечірку на підтримку руху Save Kyiv Modernism

21 травня в готелі «Салют» відбудеться вечірка на підтримку руху, який бореться за збереження знакових архітектурних споруд столиці.

Готель «Салют» – пам’ятник конструктивістського модернізму 1980-х (архітектор А. М. Мілецький), стилю, який сьогодні перебуває на межі зникнення. Дитячий світ, ДК Корольова, «Тарілка» на Либідській – назви цих об’єктів потрапили у нещодавні заголовки через некомпетентну реставрацію, або через загрозу знесення. У більшість об’єктів модернізму вхід обмежений чи взагалі заборонений. Але ж потрапити в надзвичайну архітектурну форму – бажання будь-якого допитливого жителя столиці. До реалізації таких можливостей взялося творче об’єднання DJBuro, до якого входять музичні експерти Влад Фісун, Володимир Сиваш та Masha Efy.

«В проєктах DJBuro ми неодноразово використовували нецільові об’єкти Києва. Я згадую участь в леґендарній БОМЖ-паті, яка проходила у кесоні на Оболонській набережній і під Гаванським мостом, свої відеостріми у Мистецькому арсеналі та в охолоджувальній вежі в Чорнобильській зоні, сети колеґ на фоні центру Києва. Архітектура мене захоплювала з дитинства завдяки професії мами, і я вважаю, що культура ставлення до архітектурної спадщини – це перманентний процес. І ми братимем в ньому участь своїм діджейським способом», – ділиться засновник формації Влад Фісун

Основна мета формації Save Kyiv Modernism – привернути увагу громадськости до проблеми збереження архітектурної спадщини, а також використання таких об’єктів у культурних цілях.

«Як тільки не називають модернізм: «бридкий», «краще спалити», «совок». Я чула багато причин, чому треба спалити, знищити. Моя думка – архітектура напряму модернізм різна, багато об’єктів – дійсно коробки з бетону, сірі й сумні свідки промислового розквіту в 1970-х. Але є такі об’єкти, які «летять» і за собою запрошують. Вони пластичні, легкі, «мелодійні». Як Тарілка, Салют, Дім Меблів, Корпус Університету на ВДНГ і Крематорій. Це унікальна архітектура, побудована українцями під час радянського періоду. Наша культурна та економічна спадщина – результати проєктування та технологій будівництва українських архітекторів, будівельників, конструкторів, художників. Це крутий туристичний магніт, це локації для зйомок, це фотозони й місця для івентів, фестивалів, культурних проєктів. Модернізм занепав та потребує нового життя. Він ще може добре послужити суспільству. Я за збереження та переосмислення нових економічних культурних функцій для цієї архітектури», – коментує активістка Save Kyiv Modernism Ольга Терефєєва.

Анна Лобановська

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *