Арена

Зеленський пропонує збільшити чисельність армії

Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді ухвалити проєкт закону про основи національного спротиву (№5557) та  збільшити чисельність Збройних сил України (№5558).

Про це повідомляється на сайті парламенту закон планується ввести у дію з 1 січня 2022 року.

Законопроєкт про національний спротив врегульовує питання розвитку територіальної оборони, організації руху опору на окупованій території під час відсічі збройної агресії та відповідної підготовки громадян України.

Планується, що у складі ЗСУ з’явиться окремий рід – Сили територіальної оборони. Паралельно територіальна оборона матиме цивільну складову (органи державної та місцевої влади, добровольчі формування територіальних громад) і військово-цивільну (штаби зон територіальної оборони).

Загальне керівництво національним спротивом здійснюватиме Президент України, а безпосереднє – головнокомандувач ЗСУ через командувача Сил територіальної оборони.

Керівництво рухом опору буде здійснюватися через командувача Сил спеціальних операцій. Завданням руху опору буде перешкоджання діям військ противника та участь у проведенні спеціальних операцій, таких як розвідка.

У зв’язку з формуванням Сил територіальної оборони загальна чисельність ЗСУ збільшується на 15 тисяч осіб (до 261 тисячі), у тому числі військовослужбовців – на 11 тисяч (до 215 тисяч).

У мирний час в Силах територіальної оборони служитимуть контрактники та офіцери-призовники, а в особливий період будуть долучатися військовозобов’язані та резервісти. Добровольчі формування територіальних громад, зрозуміло, будуть формуватися за рахунок добровольців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *