Арена

Поліція перевірятиме, чи справді вакцинувались власники ковід-сертифікатів

Поліція з 21 жовтня почне перевірки достовірності COVID-сертифікатів у громадських місцях за QR-кодом.

Про це повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

За словами першого заступника начальника Департаменту патрульно поліції Олексія Білошицького, Нацполіція спільно з Міністерством цифрової трансформації розробили і почали інтеграцію програмного забезпечення на планшети поліцейських для швидкої перевірки сертифікатів з “Дії” або їх паперових аналогів.

“Перевіряти достовірність сертифікатів про вакцинацію громадян з 21 жовтня будуть працівники Держпродспоживслужби, Центру контролю та профілактики хвороб на місцях, а також працівники Патрульної поліції України. Перевірку проводитимуть у місцях великого скупчення людей, де може бути поширення хвороби – під час перевезень, відвідувань закладів, ринків, торговельних майданчиків”, – цитує пресслужба слова Білошицького.

За його словами, всі дані про вакцинацію громадян вже є в реєстрі, який також підключений до міжнародних баз. Так, у паперових свідоцтвах про вакцинацію обов’язково мають бути реквізити – інформація про вид щеплення, кількість доз, підпис лікаря та печатка офіційної установи охорони здоров’я.

“Працівники, які перевірятимуть свідоцтва про вакцинацію, мають пересвідчитися в достовірності свідоцтва, адже відомі випадки їх підробки”, – застеріг він.

Білошицький нагадав, що у випадку виявлення підробки документу про вакцинацію особа може отримати штраф від 17 до 34 тис. грн. Якщо ж буде доведено, що особа, хвора на COVID-19, розповсюдила хворобу, вона може бути притягнута до кримінальної відповідальності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *