Арена

СБУ допомагає “злити” судовий процес проти колишніх власників ПриватБанку

«Тут була просто піраміда, яка висмоктувала… пилосос, і далі будувала свою імперію» — так колишня голова Нацбанку України Валерія Гонтарєва описала ПриватБанк Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

16 січня 2018 року НБУ презентував результати розслідування міжнародного детективного аґентства Kroll щодо «масштабних та скоординованих шахрайських дій», які завдали збитків на 5,5 мільярдів доларів США.

Саме цей звіт розкрив масштабні операції із вимивання коштів, які відбувалися до націоналізації ПриватБанку у 2016 році. І цю «дірку» у 5,5 мільярдів доларів закрила держава своїм коштом.

Про це йдеться в розслідуванні “Слідство.інфо”.

Саме аґентство Kroll має майже бездоганну репутацію: їх послугами користуються уряди инших держав і компанії зі світовим іменем.

Зараз Україна через міжнародні суди намагається повернути витрачені державні мільярди і стягнути їх із колишніх власників ПриватБанку, Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. І знахідки аґентства Kroll можуть стати ключовими доказами у цих справах. Саме тому і досі повну версію звіту не оприлюднюють.

Здавалося б, тепер можна сподіватися на справедливий суд і покарання для тих, хто збільшував свої статки, підводячи найбільший банк країни до ймовірного колапсу. Так, лише Лондонський суд міг би повернути 3 мільярди доларів США.

Але у «гру» вирішила вступити Служба безпеки України.

Шевченківський суд Києва виніс ухвалу, яка дозволила слідчі дії СБУ у кримінальній справі, де працівників НБУ підозрюють «у проведенні підривної діяльности проти України».

СБУ вважає, що детективи міжнародного аґентства Kroll співпрацюють із спецслужбами Російської Федерації.

Повідомлення про це кримінальне правопорушення внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань майже рік тому, 24 лютого 2021. Тобто, аж через три роки після оприлюднення звіту Kroll.

І лише за рік до того, як Лондонський суд міг би використати інформацію зі звіту як основний доказ проти Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Про їх «приватну» таємницю СБУ дивіться у матеріалі Тетяни Козирєвої.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *