Арена

Розгляд справ про санкції РНБО у Верховному Суді гальмується через СБУ – суддя КАС Хохуляк

Суддя Касаційного адміністративного суду В’ячеслав Хохуляк дав сьогодні телефонний коментар виданню  “Ділова столиця” про позови щодо санкцій РНБО.

На запитання журналіста, чому Верховний Суд уже рік не може розглянути санкційні справи, які закон наказує розглянути за два місяці, суддя заявив, що вважає відповідальною за гальмування термінів Службу безпеки України, а не Верховний Суд.

“СБУ має очевидний конфлікт інтересів”, — заявив В’ячеслав Хохуляк. — Служба безпеки є відповідачем у санкційних справах і водночас органом, який сертифікує допуск суддів до розгляду цих справ, оскільки майже всі вони мають гриф “Секретно”.

“Тобто, по суті, поки що відповідач не дозволить Верховному Суду розглядати ці справи, Суд і не зможе ухвалити в них рішення”, — заявив В’ячеслав Хохуляк.

“І я не розумію, навіщо СБУ затягує ці справи, адже позиція щодо них абсолютно зрозуміла нашим колегам суддям, — у період зовнішньої агресії Президент та РНБО не можуть бути позбавлені права діяти на попередження. Очевидно, що застосування превентивних санкцій для захисту держави — це право Президента та його дискреція. І не має значення, чи доведено на момент введення санкцій щодо особи його провина чи ні. Держава зобов’язана захищати себе”, — додав суддя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *