Політвернісаж

Заборонити невиправдано завищувати вартість оренди

Подруга з родиною вже місяць орендує квартиру у Львові. Платять 1,5 тис. грн за добу. Або 45 тис. грн у місяць.

Знайома кілька днів шукає квартиру в оренду для друзів, які виїхали з Маріуполя у Рівному.
33 тисячі грн просять за 2-кімнатку квартиру в центрі Черкас.

Звичайну однушку в Черкасах можна орендувати за 15 тис. грн. До війни оренда такого житла коштувала десь 4 тисячі грн.

При цьому, ніхто не враховує, що більшість біженців виїжджає лише з однією валізою. А багато хто і без неї.

Звісно, є багато добрих людей, які здають своє житло для біженців безкоштовно або за вартістю комуналки. Однак є й такі, що наживаються на людську горі. “Кому війна, кому мати рідна”. Це давнє прислів’я актуальне і зараз.

Таке підвищення цін на житло є неприпустимим і особливо цинічним в умовах війни. Я б назвала його аморальним. В умовах, коли мільйони людей втратили свій дім, просити за звичайну квартиру суму, за яку можна знайти житло у Дубліні, Ліоні, Торонто. У містах, де не чути щоденного вою сирен.

Колись Садовий обіцяв розібратися з цим питанням у Львові, але далі політичних заяв справа не пішла. Це показує приклад моєї подруги.

Зараз ще тривають військові дії, але питання житла є дуже важливим і першочерговим, мільйони людей втратили домівку і їм немає, куди повертатися, а віддавати 1-2 тис. доларів за оренду вони не можуть.

Що робити? Мені здається, що має бути державна стратегія забезпечення житлом переселенців і потрібно заборонити невиправдано завищувати вартість оренди. Бо инакше з часом ми можемо отримати соціальний вибух.

Наталія Міняйло

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *