Арена

Армія рашистів учиняє масові ґвалтування громадян України

До Офісу омбудсмена надходять звернення від громадян про випадки сексуального насильства з боку російських загарбників. На сьогодні таких звернень уже приблизно 400.

Про це сказала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в інтерв’ю “Суспільне Новини”, відео якого вона розмістила у Фейсбуці.

“З Херсонської області наразі є такі звернення. Там, де зв’язок поновлюється, там люди і розповідають. А якщо немає зв’язку – то як вони зателефонують?” – сказала Денісова.

За її словами, дзвінки на “гарячу лінію” уповноваженого щодо необхідности отримання психологічної допомоги почали надходити, коли наприкінці березня українські військові почали визволяти міста Київської области і жителі змогли спокійно вийти з підвалів. Люди зізнавалися, що стали жертвами сексуального насильства з боку загарбників.

Таких звернень Офіс омбудсмена отримав з 1 до 14 квітня близько 400, і вони продовжують надходити, зазначила Денісова.

“Наші 5 психологів не справляються з цим навантаженням. Тож я висловила прохання ЮНІСЕФ, щоб вони збільшили майже у 2 рази кількість психологів, щоб і допомога була якісною, і щоб не було вигорання, у тому числі цих психологів, які і вдень і вночі отримують такі звернення. І ці випадки дуже страшні”, – наголосила омбудсмен.

За її словами, завдання Офісу омбудсмена – зафіксувати такі факти, визначити відповідність дій російських загарбників міжнародному гуманітарному праву і дотриманню Женевських конвенцій та протоколів до них, та розповісти про це світу. Слідчі дії провадитимуться трохи згодом.

Уповноважена також висловила думку, що пережите сексуальне насильство може вплинути на бажання або здатність дівчат і жінок народжувати дітей, і це має ознаки геноциду.

Раніше онлайн-газета “ПолітАрена” повідомляла, що деякі постраждалі від московитських орків українки не готові говорити навіть з правоохоронцями. Про це засвідчила Марина Легенька, юристка та віцепрезидентка громадської організації “Ла Страда-Україна”.

Навіть під час анонімної телефонної розмови жінки не завжди кажуть про насильство перші.

Часто постраждалі не хочуть надавати особисті дані, тим паче звертатися до поліції. Однак коли йдеться про злочини над неповнолітніми, юристи “Ла Стради” зобов’язані повідомити про ці випадки ГПУ, навіть якщо про цих дітей нічого більше не відомо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *