Арена

Поляки скаржаться на поведінку українських біженців

Скандал у Польщі. Блогер Олег Стецишин уважає, що через хамську поведінку деяких українських біженців пляма впала на всіх українців.

“У понеділок на пункті збору студентського самоврядування Технологічно-гуманітарного університету в Бельсько-Бялі стався інцидент, в якому брали участь біженці з України, повідомив голова університетського самоврядування Нікодем Словінський. Знесли манекени, розкидали одяг, були сварки. Внаслідок цих подій збірний пункт в АТН був закритий до 4 травня.

– 25 квітня 2022 року на збірному пункті АТН у Бельсько-Бялі стався неприємний інцидент, в якому взяли участь біженці з України. Місце було підготовлено за останні кілька днів, щоб нужденні з України могли почуватися ще більш комфортно, вибирати одяг, розвішаний на вішаках, та отримувати їжу. На жаль, протягом першого дня ми зіткнулися з неприємними ситуаціями, – повідомив у Facebook голова студентського самоврядування ATH Нікодем Словінський.

Автор допису описує, що саме відбулося на цьому місці. – Їжа, хімія та миючі засоби зникли одразу, бо люди не хотіли ділитися з іншими. Ящики для білизни були розірвані, одяг розкиданий по приміщенню, в т.ч. на підлозі та на полицях, призначених для їжі.
Скарги до волонтерів на нестачу їжі, а також образи українською мовою на адресу інших людей. Вимагали кращого одягу чи іншого кольору, кидали рулети. Незважаючи на вивішені оголошення, люди з різних сторін будівлі вимагали входу. Діти позбивали манекени та розкидали іграшки навколо будівлі.

Розірвали коробки, які були марковані та підготовлені до відправлення до армії та госпіталів України. Як повідомив голова АТН, прохання заспокоїтися були проігноровані, що призвело до закриття будівлі о 15.00. Пункт буде закритий до 4 травня.

– Нам дуже шкода, що так склалося, тому що багато волонтерів відмовилися допомагати. До речі, ми присвячуємо вільний час, часто присвячуючи роботі чи навчанню, а натомість отримуємо неповагу, вимогливість і багато образ, – не приховує гіркоти Нікодем Словінський.

Пост викликав хвилю екстремальних коментарів у соцмережах. Більшість інтернет-користувачів відверто критикують поведінку біженців з України.

– Прикро це читати. Коли людина присвячує свій час і намагається допомогти бідним людям, що тікають від війни, але чує прокльони в свій бік. Також є претензії до кольору одягу… На жаль, не всі, хто прийшов сюди, будуть вдячні, не всі оцінять цю допомогу. Але так це є у людей, – коментує один із інтернет-користувачів.

– Страшно, що є люди, які не можуть оцінити надану допомогу, але приходять із вимогливим ставленням. Якщо вам не подобається, ви можете купити в магазині.

– За мить ніхто не буде залучатися до допомоги і той, хто її дійсно потребує, її не отримає. Ти собі таку долю готуєш.

– Я думаю, що вони отримали забагато. Ви повинні чітко встановити їхні межі, і якщо їм це не подобається, нехай вони повертаються разом. Проблеми з ними тільки починаються.
Українці також прокоментували пост і висловили своє обурення.

– Дуже сумно читати про подібні ситуації, ми щиро просимо вибачення перед вами, поляки, бо ви робите для нас справді дивовижні речі, і я знаю, що багато людей, які потребують, цінують вашу допомогу.

– Вибачте таких українців. Мені соромно, що я теж українець. Але не всі такі. Читаємо ми, багатьом з нас справді потрібна допомога.

Поки невідомо, як студенти та волонтери, які керують збірним пунктом у АТХ, діятимуть у відповідь на інцидент у понеділок. Проте з їхніх заяв у соцмережах можна зробити висновок, що вони й надалі допомагатимуть біженцям.

Голова місцевого самоврядування Нікодем Словінський повідомив порталу, що після оприлюднення питання в соцмережах багато українців заявили про свою участь у волонтерстві для організації пункту та ліквідації збитків.

У той же час студенти анонсують новий проєкт, який буде реалізовано в ATH у Бельсько-Бялі. «ALL4SMILE» – це проєкт, який спрямований на надання матеріальної допомоги та роботу проти соціальних проблем. До співпраці будуть запрошені студентські ради та торгові центри з усієї Польщі”.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *