Арена

Фірми Коломойського підозрюють у багатомільйонній оборудці під час війни

Державне бюро розслідувань (ДБР) розслідує кримінальне провадження щодо протиправної реалізації скрапленого газу ПАТ “Укрнафта” протягом квітня-травня 2022 року.

Як повідомляє пресслужба ДБР, в рамцях відкритого за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) провадження суд арештував зазначений скраплений газ.

За даними слідства, під час воєнного стану у квітні поточного року ПАТ “Укрнафта” подала заявку на проведення аукціону з продажу скрапленого газу. На засіданні аукціонного комітету була погоджена біржа, запропонована ПАТ “Укрнафта”, яка не мала ліцензії на проведення професійної діяльности на організованих товарних ринках.

“Результати аукціону мають ознаки фальсифікації, оскільки переможці купили скраплений газ за ціною практично у два рази нижчою від ринкової”, – зазначається у повідомленні.

Зокрема, переможцем на аукціоні визнано двох учасників із пропозицією цін близько 28 тис. гривень за тону, хоча у той же день на іншому аукціоні ці ж компанії змогли купити скраплений газ із пропозиціями цін близько 55 тис. гривень за тонну. Инші учасники аукціону пропозиції ціни взагалі не надавали.

“Таким чином сума завданих збитків підприємству, у якому значна державна частка, може становити понад 300 млн гривень”, – наголошують у ДБР.

Як повідомлялося, 27 квітня “Укрнафта” на додатковому аукціоні №100Д продала 14 тис. тонн скрапленого газу по 28 тисяч гривень за тонну на товарному майданчику “Української міжбанківської валютної біржі”.

Інформацію про учасників та переможців не розкривали, однак за даними Цензор.НЕТ, на аукціоні перемогли фірми, пов’язані зі співвласником “Укрнафти” олігархом Ігорем Коломойським. Структури олігарха придбали 14,12 тис тонн скрапленого газу за ціною 28 тисяч гривень за кожну. Однак ринкова ціна за тонну газу того ж дня була на рівні 50-52 тисяч гривень.

“Укрнафта” є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК “Нафтогаз України” належить 50%+1 акція “Укрнафти”, групі компаній, пов’язаних з Коломойським та його бізнес-партнерами, – близько 42% акцій.

Нагадаємо, що олігарх Ігор Коломойський вважається основним спонсором передвиборчої кампанії Володимира Зеленського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *