Арена

Рашисти забрали у дітей України право на дитинство

Розпочавши війну проти України, Росія щодня вбиває та калічить українських дітей, депортує їх на свою територію, забирає можливість потрапити на батьківщину.

Про ці та багато інших злочинів, сьогодні, у Міжнародний день захисту дітей, розповідали правозахисники.

За даними ЮНІСЕФ, вже 4,8 млн дітей покинули своє місце проживання через війну. З них близько 2 млн дітей переїхали закордон, 2,8 млн – є внутрішніми переселенцями. Понад 232 тисячі дітей вивезені на територію Росії.

“Росія скоїла найтяжчий злочин проти людяності – вона позбавила усіх українських дітей дитинства. Більше 250 дітей за час повномасштабної агресії було вбито, понад 446 зазнали травм різного ступеню важкості. Мільйони були вимушені залишити свої домівки, а сотні тисяч були примусово переміщені на територію Росії. За три місяці війни повністю зруйновані 180 освітніх закладів, 1909 – пошкоджені. Діти фактично позбавлені права на розвиток та майбутнє. Десятки тисяч перебувають у окупації і ми маємо обмежену інформацію про їх благополуччя”, – повідомив Андрій Черноусов, провідний експерт Харківського інституту соціальних досліджень (ХІСД).

Крім того, як йдеться у звіті ХІСД та благодійного фонду “Голоси дітей” про злочини Росії щодо дітей за останній місяць війни, Росія навмисно створює на окупованих територіях гуманітарні кризи.

“Новонародженим до шести місяців практично немає що їсти. Немає сумішей, у породіль пропало молоко від стресу. У дитячого харчування дуже малий термін зберігання, таку допомогу волонтерам треба завозити постійно. Але ввезення гуманітарної допомоги блокується, фури просто розвертають на російських блокпостах”, – зазначають дослідники у звіті.

Росія вдається і до вербування дітей у війні і власній пропаганді, що є абсолютно незаконним. За даними ХІСД та фонду “Голоси дітей”, станом на 2021 рік до лав російської “дитячо-юнацької військово-патріотичної” організації “Юнармії” лише у Криму вступили 29 000 дітей, тобто кожен десятий учень півострова. А на території “ЛДНР” в Юнармії на кінець 2021 року було близько 7500 дітей.

Потрапити до Юнармії можуть діти 8-18 років за заявою батьків. Також туди потрапляють діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Окрім виховання дітей у руслі ненависті до України, там також готують до служби у Збройних силах РФ.

На окупованих територіях постійно проводиться зйомка пропагандистських сюжетів із використанням дітей. Так, у захопленому Мелітополі дітей змушували одягати георгіївські стрічки та декламувати вірші про війну. У Маріуполі російські окупанти задля створення «картинки» відкрили «дитячий центр» у приміщенні, де немає світла та води, а їжу готують на вогні у дворі. Дітей у закладі планують вчити за російськомовним підручником самопроголошеного псевдодержавного утворення в ОРДО.

Голова Центру громадянської просвіти “Альменда” Валентина Потапова зазначає, що правозахисники протягом 8 років окупації фіксували цілеспрямовану мілітаризацію неповнолітніх дітей через формальну та неформальну освіту на окупованій території України. А після 24 лютого 2022 року у Криму почали через освіту формувати у дітей лояльне ставлення до російсько-української війни, щоб не лише виправдати воєнну агресію, а й сприяти мотивації служби в збройних силах РФ.

“Після окупації нових територій ми почули від місцевих “керманичів”, що вони прагнуть змінити українську систему освіти, яку “напихали бандерівською пропагандою, де перекручували історію, і яка призвела до руйнування української державності”. Тому в нас вже немає часу на “стурбованість”, наше завдання – спільними зусиллями зупинити тотальне порушення з боку країни-агресора Конвенції прав дитини та Міжнародного Гуманітарного права. Та притягнути до відповідальності не тільки військових, але і так званих “освітян””, – заявила Потапова.

Голова Департаменту захисту прав дітей та протидії насильству Офісу генпрокурора України Юлія Усенко зазначила, що прокуратура з перших днів війни фіксує злочини щодо дітей окремо.

“Вже маємо 1042 кримінальних проваджень щодо злочинів проти дітей. З них 551 – це фізичні воєнні злочини по відношенню до дітей, тобто вбивства, поранення, сексуальне насильство, викрадення. І 491 провадження стосується збройних нападів та знищення цивільної дитячої інфраструктури. Також ми повідомили про 11 підозр російським злочинцям”, – повідомила Усенко.

Українські діти та їхні родини переживають неабиякий стрес через війну та її жорсткі наслідки. Голова правління фонду “Голоси дітей” Олена Розвадовська каже, що багато родин потребуватимуть довгого психологічного супроводу:

Правозахисники запевняють, що вони активно працюють над тим, щоби всі справи про злочини російської армії якнайшвидше потрапили до судів.

“Ми вже маємо багато запитів, але їх буде ще більше після війни. Тому наступні 10 років для України будуть ключовими, аби впровадити працюючі програми психологічної підтримки дітей та їхній батьків. І розуміючи, що держава ледь справляється зараз з економічними наслідками війни, очікувати, що швидко запрацює якась подібна державна програма, – не варто. Тому ми напрацьовуємо це зараз”.

24 лютого на світанку аґресивна Московщина напала на Україну по всій довжині спільного кордону, від Луганська до Чернігова, а також із територій союзної Білорусі й окупованого Криму.

Згодом ЗМІ повідомили, що лідер рашистів Владімір Путін висунув Україні 6 вимог. Перші п’ять із них, як прагне Путін, мають бути закріплені у Конституції України.

1. Відмова від руху до НАТО. Нейтральний статус України. Одним із ґарантів якого готова стати Московщина, яка напала на нашу країну.

2. Російська мова – друга державна. Скасування всіх законів, що її обмежують.

3. Визнання Україною Криму московитським.

4. Визнання Україною незалежности терористичних утворень “ДНР та ЛНР” в адміністративних межах областей (включно з нині контрольованими Україною територіями).

5. “Денацифікація”. Заборона діяльности ультра-націоналістичних, нацистських і неонацистських партій і громадських організацій, скасування чинних законів про героїзацію т. зв. нацистів і неонацистів.

6. “Демілітаризація України”. Повна відмова від наступального озброєння, під яке при бажанні можна підвести будь-які види озброєнь.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Фото: Твіттер Дмитра Кулеби

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *