Арена

Зеленський вирішив долучити Україну до ініціативи “Тримор’я”

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна має стати учасницею проєкту “Тримор’я”.

Про це він заявив у виступі на саміті проєкту, який опублікував ОПУ.

“Україна має бути учасницею ініціативи “Трьох морів”. Це неправильно, що наша держава опинилася за межами цієї чудової ініціативи”, – сказав президент.

Зеленський запропонував посилити трактування співпраці в рамках “Тримор’я”, наголосивши на важливості логістики.

“Саме держави “Тримор’я” – це наш зв’язок із вільним світом. Постачання зброї для України, постачання палива, транспортні потоки, зелені коридори для експорту продовольства, міґрація людей – все це працює через територію держав-учасниць ініціативи”, – сказав президент.

Зеленський додав, що Україна має одні з найбільших у реґіоні сховища газу.

“Використовуючи можливості інтерконекторів Польща – Словаччина, Польща – Україна ми можемо задовольнити потреби всіх країн “Тримор’я”. Наш експорт електрики може стати нашим внеском до енергобалансу ваших країн. І допоможе вам стати незалежними від російського енергетичного тиску”, – наголосив Зеленський.

За його словами, “ми маємо зробити все, щоб транс’європейський коридор Via Carpathia запрацював на 100 відсотків. Ми можемо приєднатися до Via Carpathia вже зараз”, – сказав він.

“Ми маємо працювати над розширенням пунктів пропуску на кордонах України, можемо надати підтримку багатьом інфраструктурним проєктам у сфері діджиталізації, посилити наші реґіональні цифрові зв’язки”, – заявив президент.

Він зауважив, що український досвід боротьби з кіберзагрозами є “унікальним і може бути дуже корисним для кожної держав”.

Також Зеленський запропонував взяти участь у проєкті відбудови України.

Це буде найбільший економічний проєкт нашого покоління. Політики часто говорять, що економічний добробут – це основа національної безпеки. Але зовсім не так часто, як вони це говорять, політикам вдається реалізувати цей принцип. Тобто зробити економіку настільки сильною, що й держава стає достатньо могутньою. Зараз у нас із вами є такий історичний шанс”, – висновував президент.

“Ініціатива трьох морів” включає 12 країн ЄС від Балтійського до Адріатичного та Чорного морів.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *