Арена

Українцям дозволили мати власну зброю для самозахисту

З початку 2023 року жителі нашої країни зможуть вільно купувати пістолети. А зараз значно спрощено порядок видачі українцям дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї та патронів до неї.

Як пише Юридична газета, отримати зброю набагато простіше, ніж це було на початку повномасштабного вторгнення.

Завдяки оперативній реакції уряду, який відреагував на нові реалії в країні, 1 березня в країні видали Наказ №170, яким спростили порядок надання дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї та набоїв до неї під час дії воєнного стану.
Хто може одержати зброю?

Мисливську гладкоствольну зброю можуть отримати українці, яким уже виповнився 21 рік. Мисливська нарізна зброя та основні частини до неї можуть право отримати лише після 25 років.

Травматичну зброю отримати з 21 року можуть:

  • працівники суду, правоохоронних органів та близькі родичі;
  • особи, які беруть участь у кримінальному судочинстві;
  • нардепи;
  • члени громадських формувань з охорони громадського порядку та державного кордону (дружинники);
  • військовослужбовці, крім тих, що проходять строкову військову службу;
  • держслужбовці та журналісти.

Куди звернутися за отриманням зброї?

Сьогодні видачею дозволів займаються органи Нацполіції, всі контакти можна знайти на їхньому сайті.

Строк дії дозволу

До війни. Термін дії дозволу на зброю – три роки, але його можна з часом продовжити.

Зараз. Новим наказом передбачено, що дозвіл на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї та набоїв до неї видається на весь період військового стану, тому про точні терміни говорити не доводиться. Але якщо військовий стан затягнеться на тривалий час, швидше за все, ситуація скоригується.

Незважаючи на спрощення процедури, людина зобов’язана подавати відразу дві заяви: перша – на придбання, друга – на зберігання та носіння зброї. Термін видачі дозволу не перевищує два дні у зв’язку з необхідною перевіркою особи. Як результат, суттєво спрощено перелік документів, що потрібно подати та значно скорочено термін видачі дозволу на отримання зброї.
Коли можна застосувати зброю?

Головною метою ослаблення законодавчого регулювання та дозвільної процедури є і самооборона, і участь у відсічі та стримуванні агресії РФ.

Відповідно до ст. 4 Порядку під час військового стану для захисту України від агресора, зброю можна застосувати:

  • для відображення нападу або запобігання загрозі нападу на військові та/або цивільні об’єкти, що охороняються;
  • запобігання вчиненню та/або припиненню протиправних дій або діяльності осіб, причетних до збройної агресії;
  • звільнення захоплених військових та/або цивільних об’єктів або запобігання (перешкоджання) такому захопленню;
  • знищення зброї, бойової техніки, транспортних чи технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії;
  • захисту цивільних осіб, військових та/або цивільних об’єктів від нападу;
  • запобігання та/або припинення діяльності, затримання, роззброєння або знешкодження осіб, причетних до збройної агресії;
  • припинення дій осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;
  • припинення дій осіб, які перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до виконання завдань, пов’язаних із запровадженням та здійсненням заходів правового режиму воєнного стану;
  • відбиття нападу на осіб, залучених у виконання завдань, пов’язаних із введенням та здійсненням заходів правового режиму військового стану, або інших осіб, у разі виникнення загрози їх життю чи здоров’ю

Варто зазначити, що хоч отримати та використовувати зброю в Україні під час війни стало набагато простіше, правила безпеки ніхто не скасовував! Будь-яка зброя вимагає поваги та обережності. Потрібно поводитися так, ніби зброя постійно заряджена, користуватися надійними сейфами та залишати зброю без нагляду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *