Арена

Від ракетних обстрілів українцям варто ховатись на китайських підприємствах

Закидаючи ракетами Україну, рашисти примудрялись не влучати деякі об’єкти. Навіть в Маріуполі, розтрощеному московитами був неушкодженим китайський завод, його просто не обстрілювали під час захоплення міста.

В розслідуванні журналістів Наші гроші йде мова про маслоекстракційний завод «Сателіт», який під час тотального знищення промзони Маріуполя залишився цілісіньким.

Рашисти не жаліють «калібрів» для ударів по прифронтовому Миколаєву і вже знищили другий за розмірами зерновий термінал в Україні – «Ніка-тера», який належить колишньому агенту Кремля по газовій корупції Дмитру Фірташу. А от сусідній логістичний комплекс «Дунайської судоходно-стивідорної компанії» у Миколаївському морському торгівельному порту залишився неушкодженим (портові споруди, зерносушарки і елеватор).

Недоторканні об’єкти в Маріуполі і Миколаєві поєднує спільний власник – китайська корпорація COFCO, яка розпочала свій проект «Путь і шлях», який передбачав запуск контейнерних поїздів з Китаю до Європи, які б долали моря на поромах. Проект почав функціонувати вже після нападу Росії на Україну у 2014 році. Спочатку китайська компанія «China Harbour Engineering company Ltd.» (CHEC) виконує днопоглиблення у одеському порту «Південний» у 2018 році. Згодом запускається контейнерний поїзд з побутовими та електротоварами з Гуанчжоу до морського терміналу «DP World TIS Pivdennyi» влітку 2021 року.

Плани у китайців були капітальні, вони почали будівництво найбільшого в Європі(!) контейнерного терміналу у Феньєслітке (Угорщина) поруч з українським кордоном. Однак, війна Росії проти України дещо змінила такі плани.

За даними видання «Intelligence Online» (стаття по платній підписці), на початку вторгнення Пекіну вдалося домовитися з Москвою про те, щоб продовжувати самостійно управляти своїми інтересами в Україні незалежно від результату війни. У Пекіні вважають найбільш імовірним результатом конфлікту передачу України під «протекторат Росії». Тож угода з росіянами, укладена за посередництва юристки Оксани Карел, представниці Ініціативи «Пояс і шлях» (Belt and Road Initiative, BRI), це був проект Китаю у Росії, гарантує, що китайська інфраструктура не буде знищена в ході бойових дій та вже заплановані інвестиції будуть збережені. У свою чергу Китай пообіцяв публічно не приймати жодної сторони в суперечці. За інформацією Intelligence Online, у ЗМІ та внутрішніх документах державних і приватних компаній Китаю заборонили слова «війна» та «вторгнення», що стосуються України. Єдиний термін, який можна використовувати, це «напруженість».

На думку «Intelligence Online», китайці запропонували українському істеблішменту свої гроші та підтримку на випадок нашої поразки або гібридного миру на користь загарбників.

Об’єкти, до яких не “долітають” російські ракети: Десять сонячних електростанцій (Миколаївська та Одеська області), маслоекстракційний завод «Сателіт» (Маріуполь), Логістичний комплекс «Дунайської судоходно-стивідорної компанії»(Миколаїв), Олійні підприємства з елеваторами і зерносушарками «Белгравія» та «Юнігрейн-Базис» (Дніпропетровська область), Новоолексіївській елеватор (окупована територія Херсонської області), Китайсько-українська сільськогосподарська компанія «Фанда» (село Наумівка Чернігівської області).

В безпеці себе почувають «Український банк реконструкції та розвитку» та київська фондова біржа ПФТС, які контролює китайська державна група товарних бірж «Бохай».

Засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська впевнена, що китайські гроші не отримують країни на свій розвиток, а навпаки – на те щоб корумпувати еліти і бізнес.

«Вони видають кредити в значній частині на будівництво чогось дорогого і безглуздого з економічної точки зору. Корумпованим елітам добре, бо вони можуть на цьому більше вкрасти та зробити популістичну картинку для виборця. Китаю добре, бо ця країна потрапляє в боргову яму та, як наслідок, залежність від нього. Погано лише населенню країни-боржника, бо їх рівень життя погіршується пропорційно тому, як зміцнюється влада клептократів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *