Арена

Іноземним журналістам заборонили працювати в Україні – Детектор медіа

Щонайменше шістьом журналістам знімальних груп, у тому числі CNN та SkyNews скасували дозвіл на роботу через репортажі з визволеного Херсону.

Джерела Детектор медіа повідомляють, що в Херсоні після звільнення також працювали знімальні групи Суспільного та Hromadske. Крім того, було включення каналу “Рада”.

Раніше про намір позбавити акредитації журналістів CNN та SkyNews повідомила в розмові з “Детектором медіа” речниця ОК “Південь” Наталія Гуменюк.

“Заборона існує для всіх — вона була оголошена на сторінці ОК Південь, про це повідомили офіційно. Поки що робота ЗМІ в Херсоні не передбачається у зв’язку з небезпекою. Так вирішило командування. Відповідно до 73 наказу головкома збройних сил України визначено, що у зоні бойових дій порядок роботи журналістів визначає командир відповідного з’єднання, в зоні відповідальності якого перебуває населений пункт, куди хочуть потрапити журналісти. Саме він надає дозвіл на таку роботу тільки в супроводі пресофіцера у відповідному порядку за наявності акредитаційної карти і подачі вчасної заявки. В принципі, так і було завжди. Те, що туди потрапили деякі журналісти — це так само, як люди, які переходять вулицю на червоне світло: всі знають, що цього не можна робити, це офіційно заборонено, але вони все рівно переходять. І навіть часто за це їм нічого не буває. Так і тут спрацювало: люди потрапили туди, ми про це дізналися постфактум і розбираємося з кожною ситуацією окремо. … Ми з’ясовуємо обставини, як там опинилося декілька знімальних груп, і з’ясовуємо, хто вони, як вони проїхали і які були обставини. Як вони оминули блокпости, бо не всі проїхали через блокпост. Хтось проїхав в об’їзд. Нещодавно була така ситуація: дуже досвідчені журналісти Associated Press поїхали в іще окуповану Олександрівку і потрапили під обстріл, втратили автівку і техніку. І вони були позбавлені акредитації; і до того ж, сама агенція Associated Press підтримала позбавлення акредитації. Тому що вони порушили встановлений порядок. … Ми подаємо інформацію в управляння зав’язків із громадськістю збройних сил України про позбавлення цих людей акредитації. У мене зараз є інформація про позбавлення акредитації знімальних груп Sky News та CNN. Також є інформація про італійське видання, яке також там було, але я чекаю на додаткову інформацію. Ми не позбавляємо акредитації людей за те, що вони про це розповіли. Ми говоримо про встановлений порядок, який є, і який має виконуватися, як у будь-якій правовій державі. Вони, отримуючи акредитацію, всі підписували зобов’язання виконувати наказ №73”, – пояснила Гуменюк.

Фото: Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *