Арена

Офіс президента повинен офіційно повідомити, хто такий Арестович

Ввечері 14 жовтня в ефірі у російського правозахисника і блогера Марка Фейгіна людина з невідомою посадою і незрозумілим статусом Олексій Арестович заявив, що ракета, яка знищила частину багатоповерхівки у Дніпрі, була збита силами ППО України і вибухнула, впавши на будинок.

«Її збили, вона впала на під’їзд. Вона вибухнула, коли впала. Крім того, там проблема з їдким димом. Це правильна ознака Х-22, тому що вона заправляється вкрай токсичним паливом. Можна припустити, що токсичне паливо стало додатковим елементом ураження», — сказав Арестович.

Згодом скандальну заяву Арестовича і роспропаганду спростував командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук поясненням, що в під’їзд влучила російська ракета Х-22.

“Одна із ракет Х-22, запущена з району Курської області близько 15 год. 30 хв. 14 січня 2023 року, влучила в багатоповерхівку у м. Дніпро (по вул. Набережна Перемоги). Радіолокаційними засобами виявлено приблизне місце запуску, висота, швидкість польоту. Жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22, немає.

У Збройних Силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет. З початку воєнної агресії росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна – не збита засобами протиповітряної оборони.

Маса бойової частини Х-22 – близько 950 кг. Максимальна дальність – до 600 км. При застосуванні із великих відстаней відхилення від цілі може становити сотні метрів.

Лише зенітні ракетні комплекси, які у перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами (йдеться про такі системи, як Patriot PAC-3 чи SAMP-T), здатні перехоплювати дані повітряні цілі”, – заявив військовий.

Водночас, народний депутат Олексій Гончаренко повідомив, що ніхто не розуміє, який офіційний статус має “фахівець у всіх сферах” пан Арестович.

“Я намагаюся не коментувати слова цієї людини. Ви всі пам’ятаєте “його два-три тижні”, він багато говорив. Насправді він ніхто. У списках радників президента його немає, він сам представлявся позаштатним радником Єрмака, але тут важко теж сказати. Ми писали запити, та відповіді, хто ж він такий, ми так і не отримали. Він називає себе радником Офісу Президента. Що це таке, якого офісу, можливо конкретної людини, але якої – президента чи голови його офісу? Отже не зрозуміло, хто він, але з розумним виглядом розмірковує про все на світі”, – сказав нардеп у своєму блозі.

Він наголосив, що є відео, де чітко зафіксовано, що вибух був один. Якби це було ППО, вибухів було б більше.

“Не хочу думати про саботаж, але, коли людина коментує все підряд безупинно, і те, в чому вона розуміє, і те, в чому вона не розуміє, то рано чи пізно вона розповість нісенітницю. Зараз Офіс президента повинен повідомити усьому світу, що Арестович ніхто з погляду офіційної позиції”, – закликав Гончаренко.

Крім того, військовослужбовець, волонтер та блогер Олексій Петров нагадав що це не єдина “гучна” заява Арестовича і йому повинні надати оцінку в майбутньому спецслужби України.

“Я ось подумав, чому б Офісу Президента не відправити Арестовича у Дніпро просто сьогодні. Як представника Банкової для того, щоб постояти поруч, подивитися, як розбирають завали, повправлятися в ораторському мистецтві з людьми і пояснити їм, що українська ППО змінила траєкторію руху російської ракети Х-22, яка “мирно” летіла собі у своїх ракетних справах. Арестович дав російським спецслужбам зброю проти України”, – сказав Петров.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *