Арена

“Росатом” допомагає рашистам обходити санкції для виробництва зброї

Росія використовує “Росатом” як лазівку для обходу санкцій – через нього їй вдається діставати електроніку та сировину для виробників зброї.

Про це пише The Washington Post із посиланням на матеріали української розвідки, передає LIGA.net.

Російська корпорація довгий час позиціювала себе як цивільну організацію, що експлуатує атомні електростанції в комерційних цілях, але внутрішні документи “Росатому” показують, що це не вся правда.

Як повідомляється, українській розвідці вдалося перехопити матеріали з інформацією про те, що в жовтні 2022 року “Росатом” на зустрічі з представниками Міністерства оборони РФ та російського військово-промислового комплексу запропонував свої ресурси для збройових виробників, які потрапили під санкції.

Серед них були “Алмаз-Антей” (ракети), НВК “Техмаш” (авіабомби й системи залпового вогню), НВО “Високоточні комплекси” (ракети до “Іскандерів”), НВО “Сплав” (ракетні системи залпового вогню “Ураган”), кілька виробників бронетранспортерів і танків.

Згідно з документами, корпорація була готова постачати російському ВПК сировину, необхідну для виготовлення ракетного палива, літій-іонні батареї для танків і систем ППО, технологію 3D-друку.

“Росатом” у коментарі WP заявив, що “всі твердження у вашому запиті абсолютно не відповідають дійсності”.

Митні дані, проаналізовані газетою, свідчать про те, що принаймні одна дочірня компанія “Росатому” – фірма Renera – після початку війни купила компоненти літій-іонних акумуляторів у Південній Кореї на суму щонайменше $1 млн.

Опитані газетою експерти погоджуються з тим, що “Росатом” міг використовуватися для обходу санкцій.

“Росатом” досі не потрапив під санкції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *