Арена

З рахунків спільних із “Газпромом” підприємств зникло 2 мільярди євро – голова Wintershall Dea

Рашистський “Газпром” взяв під свій контроль спільні підприємства з німецькою Wintershall Dea у Сибіру і спустошив їхні банківські рахунки, звідки зникли кошти на майже 2 мільярди євро.

Про це голова Wintershall Dea Маріо Мерен заявив газеті Börsen-Zeitung, повідомляє The Financial Times.

“Газпром” на запит про коментар не відповів, зазначає видання.

Як повідомлялося, минулого тижня найбільша незалежна нафтогазова компанія Європи – Wintershall Dea, яка була партнером кацапського “Газпрому” у низці проєктів, оголосила про вихід з Московії та пов’язані з цим списання на 5,3 мільярда євро у четвертому кварталі 2022 року. В компанії пояснили це рішення діями російської влади, яка фактично експропріювала активи Wintershall Dea в РФ.

Через це власник Wintershall Dea – німецький нафтохімічний гігант BASF – оголосив про списання на суму 7,3 млрд євро, внаслідок цього очікується, що BASF отримає за підсумками 2022 року чистий збиток на суму 1,38 млрд євро. Інвестиційній компанії LetterOne, заснованій кацапським мільярдером Міхаілом Фрідманом, належить 27,3% BASF.

Wintershall Dea до останнього часу продовжувала брати участь у низці проєктів з видобутку газу в Сибіру: розробці Південно-Російського родовища (у німецької сторони 35%) і блоків 1A і 4А і 5А Ачимівських покладів Уренгойського родовища, які компанія освоює з “Газпромом” (там їй належить 2,01%). 2 березня компанія зупинила реалізацію додаткових проєктів з видобутку газу та нафти в Росії.

Однак наприкінці грудня минулого року російський президент Владімір Путін підписав указ, яким заборонив “Газпрому” виконувати зобов’язання перед іноземними партнерами із “недружніх” країн заднім числом – з 1 березня 2022 року. Зокрема, попри умови контрактів, такі спільні підприємства мають продавати видобуті вуглеводні “Газпрому” за заниженими цінами, які встановлює московитський уряд.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *