Арена

Звільнення в міноборони не вирішать проблем із корупцією – нардеп

Звільнення у Міноборони після скандалу із закупівлями – правильні, але не вирішать ситуацію. Адже частина проблеми і корупційних ризиків – у самій системі розрахунку кілокалорій на день для бійця, повідомила нардеп “Голосу” Соломія Бобровська.

“Хочеться поставити три крапки щодо харчування військових і підсумувати:

1. Богдан Хмельницький – керівник профільного департаменту закупівель – звільнений з посади, а ще у грудні був відсторонений. За профільного заступника міністра всі в курсі.
2. Всі вісім договорів перевіряються на наявність помилок різного характеру (технічного чи умисного), а також на наявність корупційних ризиків та прихованих схем.
3. Договори не були підписані Державним казначейством, а отже не вступили в силу. Триває їхня перевірка. Підписані до її кінця вони не будуть.
4. Наразі пролонговані договори з постачальниками харчування 2022 року.
5. Звільнення профільних заступника і керівника депаратменту – правильні. Але це не панацея в системі закупівель. Це біг по колу від міністра до міністра у різних формах”, – пояснила парламентарка.

За словами Бобровської, корупційна схема є набагато прихованішою та складнішою, аніж здається.

“Вона має зацікавлених і залучених і серед постачальників, і у Міноборони, і у самих Збройних силах. Частина проблеми і корупційних ризиків – у самій системі розрахунку кілокалорій на день для бійця. Система докорінно має бути змінена, починаючи від прозорого і реалістичного конкурсу бізнесу на постачання продуктів і закінчуючи повноцінним харчуванням військовослужбовця з усіма необхідними вітамінами, білками, жирами та вуглеводами, а не умовною кашею-хлібом-цибулею, бо постачальник не може привезти ним самим анонсовані продукти.

І депутатський корпус, і Міністерство оборони України працюють над проведенням перевірок. Завдання Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки – тримати процес перевірок на контролі, а також слідкувати за заходами, які буде вживати міністерство за їх результатами. Це точно пріоритет для нас всіх на найближчий час”, – підсумувала вона.

21 січня журналіст і засновник проєкту “Наші гроші” Юрій Ніколов опублікував у ЗМІ розслідування про те, що харчі для військових Міноборони може закуповувати за цінами завищеними у 2-3 рази.

Відомство у відповідь заявило, що вся інформація Ніколова є обман та маніпуляція, а міністр Резніков зазначив, що то все “технічна помилка – постачальник вказав ціну не за десяток, а за кілограм яєць”.

Проте згодом міністр Резніков анонсував реформу харчування в армії.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *