Візії

Войовничі ліберали нагадують комсомольців

Я лише шматочок подивився інтерв’ю з Бобулом – і мені сподобалося. Журналістка жвавенько так почала. А потім, виявляється, обізвала Бобула сексистом.

Які б погляди не сповідував Бобул (або будь-хто інший), але це журналістка кличе його на інтерв’ю, а не він до неї напрошується. Це значить, що вона має терпляче вислуховувати його, а якщо заперечувати і не погоджуватися з ним, то аж ніяк не у вигляді читання моралі і навішування ярликів. Вона теж має право висловитися, але має знайти інший спосіб, який був би коректним по відношенню до співрозмовника і не давав йому підстав де факто посилати її, йдучи з ефіру.

Ми живемо у дуже недосконалому світі. І в цьому світі існують люди з поглядами, які відрізняються від поглядів “передового загону людства”, себто тих, хто себе називає лібералами, феміністками, борцями за людські права тощо. Якщо люди з відмінними поглядами не чіпають нас, не порушують наші права, то вони мають право жити так, як вважають за потрібне. Якщо Бобул сповідує патріархальні погляди і є жінка, яка з цим погоджується і живе з ним, то на здоров’я. Хай собі живуть, як вважають за потрібне. Ніхто не вправі засуджувати його.

Якщо людина справжній ліберал, а не удаваний, то вона має визнати право інших мати відмінні погляди, якими б дрімучими їй ці погляди не здавалися.

Мені все це нагадало про так зване покоління сніжинок на Заході. Воно виховувалося у комфортній бульбашці однодумців. І коли бачить, що існують люди з іншими житейськими підходами, то дуже ображається на це і починає цих інших людей цькувати. Хоча на словах виступає за свободу слова. Це все, що завгодно, але не лібералізм. Дуже на комсомол і компартію схоже. Це там існувало дві точки зору – моя (тобто партійна) і неправильна.

P. S. Додам. Якщо люди публічно з власної ініціативи (Бобул це робив на прохання журналістки) декларують свої погляди, то їх цілком можна критикувати. Хоча знову ж таки – навішування ярликів це не найкращий спосіб критики. Бо це розмова не по суті.

Юрій Луканов, журналіст

На світлині: скріншот з відео

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *