Політвернісаж

Немає благословіння годувати голубів

12 березня 2023 року на Трапезному храмі Києво-Печерської лаври начебто почорніли хрести на банях, коли комісія заповідника розпочала роботу з перевірки монастиря, заявив підсанкційний намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський церкви Московського патріархату Павло (Лебідь).

Ієрарх промосковської церкви також пов’язує це явище з богослужінням митрополита Епіфанія в Успенському соборі.

“Сьогодні навіть на Трапезному храмі потемніли хрести після “богослужінь” таких “великих” горе-українців”, − сказав піп.

Тоді ж, переконують у Московському патріархаті, на розп’ятті, встановленому на могилі митрополита Володимира (Сабодана) біля Нижньої лаври, нібито з’явилися краплини речовини, схожої на миро.

Втім, митрополит Білоцерківський Євстратій Зоря вважає, що Павло Лебідь сповідує “брехливе шаманство замість православ’я”.

“З його подачі тисячами розтиражували на своїх сторінках прихильники МП в Україні “новину” про “знамення”, що нібито саме 12 березня на Трапезному храмі Лаври потемніли хрести. І пов’язує Павло це з богослужінням ПЦУ та діями держави”, – зазначає Зоря.

За допомогою фактів митрополит Євстратій доводить, що хрести почорніли ще раніше. На фото, зроблених 7 січня, видно, що хрести на трапезному храмі мали той самий вигляд, що і в березні.

“Якщо пошукати в мережі, то можна побачити таких фото багато – якраз з тих часів, коли в Трапезному хазяйнував Павло та МП. Тобто вони полишили храм вже з потемнілими хрестами. Отже, якщо і трактувати це як знак, то швидше як знак щодо служіння в Лаврі Павла і його однодумців”, – зазначив Євстратій Зоря.

Релігієзнавець Ярослав Коцюба переконаний, що парафіяни московського патріархату через магічне недоумство перебувають у пошуках “апокаліптичних знаків”.

“Їхні “шарики і ролики” ніяк не можуть зв’язати заборону путінської псевдоцеркви з війною проти України”, – вважає дослідник.

Раптом виявилося, що на церквах Києво-Печерської лаври почорніли хрести (“люде! покайтеся, бо буде пізно”). Дарма, що це природне явище і стається таке з позолотою постійно. Магічне мислення на те воно і магічне, що дозволяє в обхід раціонального пояснення “впихнути в невпихуєме”.

У 2009 році до Києва відбувався візит Кіріла Гундяєва, нагадав Ярослав Коцюба. Напередодні приїзду над Києво-Печерською лаврою помітили масову міграцію голубів. Церковні ЗМІ тоді радісно повідомляли, що “божа птаха” таким чином вітає “почесного гостя”.

За кілька років потому – у 2012-му – “божа птаха” перетворилася на “виплодок диявола”. Голуби загидили все навкруги, зокрема позолочені хрести і бані лаврських церков, які від цього почорніли. Спочатку проти “крилатих сатаністів” боролися за допомогою табличок, якими заборонялася прочанам годівля голубів. Коли і це не допомогло, керівництво лаври наказало на карнизах будівель встановити шипи, щоб бідні птахи там не влаштовували собі сідало.

До речі, про адекватність і гуманність промосковського попа Павла Лебедя можна висновувати з низки його заяв і фактів біографії. Наприклад, раніше Павло Лебідь зізнавався, що не повідомив правоохоронцям про злочини серійного маніяка Анатолія Онопрієнка, який приходив до його церкви з “покаянням”.

Настоятель лаври Павло зазначив, що він відпускав гріхи серійному вбивці Анатолію Онопрієнку до того, як убивцю затримали. Павло Лебідь також заявив, що не повідомив про злочинця правоохоронцям, бо нібито хотів “привести маніяка до покаяння”.

На позачергових виборах 2008 року церковник був обраний депутатом Київської міської ради від Партії Регіонів. Став членом Постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту.

11 грудня 2013 року, під час круглого столу щодо Євромайдану, схвалив дії міліції і поцікавився, скільки платять студентам на Євромайдані.

У 2012-13 роках митрополит Павло вів активну кампанію за виселення з території монастиря інфекційної клініки Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. В. Громашевського. Зокрема, владика Павло стверджував, що йому неприємно перебувати поруч з хворими на СНІД, які мають “страшне захворювання”. Виселення з лаври лікарні коштувало життя 5 пацієнтам, стверджував Андрій Андрушків, фахівець відділу зі зв’язків з громадськістю Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ.

22 січня 2014 року Павло (Лебідь) під час служби порівняв Віктора Януковича з Ісусом Христом та запевнив президента-зрадника у своїй підтримці.

Після повномасштабного вторгнення Московщини в Україну митрополит Павло (Лебідь) вигнав з Києво-Печерської лаври єромонаха Симона (Новікова) за те, що він під час богослужіння не згадав ім’я патріарха Кіріла (Гундяєва).

Онлайн-газета “ПолітАрена”

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *