Арена

Зникла передсмертна записка львівського курсанта, якого могли довести до самогубства

Ввечері 19 березня у ЗМІ з’явилась інформація, що під час перебування в наряді застрелився 18-річний курсант Львівського державного університету внутрішніх справ Дмитро Гульчук. Як повідомляли курсанти закладу, хлопець застрелився з АКС-74У. Зброю курсантам видають під час добових чергувань на окремих постах. Причиною самогубства курсанти називають погрози декана факультету Гнатюка, повідомляє LVIV.MEDIA.

«Гнатюк погрожував, що до кінця випуску (а це ще більше ніж півтора роки) курсант буде перебувати на казармі та без звільнень. Слід зазначити, що саме в цей наряд напередодні хлопця поставив саме Гнатюк. Зі слів курсантів університету, загиблий залишив записку, в якій вказав причини свого вчинку та детально розписав ситуацію про керівників і факультет. Проте записка десь зникла», – йдеться у повідомленні.

Факт самогубства підтвердили працівники навчального закладу. Вони висловили свої співчуття рідним загиблого. Наразі проводиться розслідування.

«Всі обставини події з’ясовують правоохоронці в рамцях розпочатого кримінального провадження. Крім того, за фактом смерти курсанта 2-го курсу проводиться службове розслідування», — повідомили в навчальному закладі.

Дмитро Гульчук разом із сім’єю проживав у місті Острог. У нього було двоє рідних братів, старшому 27 років і молодшому 10 років. Про це LVIV.MEDIA розповів брат загиблого Олександр.

Хлопець навчався на другому курсі Львівського державного університету внутрішніх справ. Він був курсантом факультету №3 «Превентивна діяльність». Рідні хлопця розповідають, що він був дуже спокійним, добрим і старанним, й ніколи б не провокував якісь неприємні інциденти.

Водночас вони зазначили, що Дмитро вже давно потерпав від морального насильства від сержантів і командирів навчального закладу. Скажімо, напередодні самогубства він розповідав старшому брату та батьку про сварки з керівництвом університету. Під час останньої телефонної розмови з батьком, хлопець розповів, що в нього був конфлікт з керівництвом факультету.

«Під час шикування курсантам сказали взяти протигази, однак Діма не зміг одразу знайти свій. За це командир батальйону почав кричати на нього, обзивати його та розмахувати біля нього руками. Діма зробив крок до командира, щоб його відштовхнути, але так і не зробив цього. Це побачив офіцер, і почав звинувачувати Діму в тому, що він хотів вдарити командира. За це він погрожував поселити його на півтора року в казарму і «згноїти» його в нарядах. За те, що він начебто хотів вдарити командира, в Діми відібрали жетон. Він пішов до декана, щоб повернути його, але той почав натякати на хабар», — зазначили вони.

Також батько хлопця розповів, що старші офіцери обрали серед курсантів старшин взводу, і дозволили їм влаштовувати «дідівщину». Дмитро ж не хотів підкорюватися «новим правилам», тому командири почали створювати йому поганий образ серед однокурсників. Відповідно, ті не хотіли спілкуватися з ним. За час навчання хлопця в університеті було багато моментів приниження й відносно нього вівся психологічний булінґ.

Такий моральний тиск тривав близько року. Хлопець навіть хотів кинути навчання, однак залишитися його вмовляли батьки.

«Батьки вже кучу грошей вклали туди і часу. Вони казали йому довчися вже. Не хочеш там робити, то не будеш, але хоч довчися, освіта потрібна», — розповів брат Дмитра Олександр.

Під час останніх розмов із батьками хлопець розповідав про проблеми в університеті, однак натяків на самогубство в його спілкуванні вони не помітили.

Натомість перед самогубством загиблий курсант надіслав прощальне повідомлення рідним і залишив записку, в якій, імовірно, вказав причину свого вчинку. За словами брата, Дмитро за декілька годин до смерти відправив батькам та усім братам прощальне повідомлення. До молодшого брата він звернувся з такими словами: «Те, що я зробив, це була слабкість. Не будь таким слабким, як я. Я хочу, щоб ти виріс міцнішим».

Також брат загиблого розповів, була й ще одна записка загиблого, в якій він вказав причини свого вчинку та детально розписав ситуацію про ситуацію у вищому навчальному закладі, та, зокрема, на факультеті. Проте записка, за словами рідних, невідомим чином зникла.

«Про записку відомо тільки з анонімних джерел. Думаю, це одногрупники, але говорити вони особливо не хочуть. Якщо й хтось і говорить, то за одним сценарієм. Таке відчуття, що їх залякали і сказали, що казати», — зазначив брат Олександр.

Окрім цього, батько Дмитра Гульчука, повідомив, що зараз у поліції телефон загиблого. Його вже розблокували, й, можливо, вдасться знайти ще якусь інформацію. Однак рідні хлопця хвилюються, що ця інформація зникне, як і записка.

Олег, батько загиблого, стверджує, що про самогубство хлопця керівництво університету батькам не повідомило. Першим про трагедію дізнався його старший брат. Він намагався додзвонитися хлопцеві, однак уже згодом слухавку взяв поліціянт і повідомив про самогубство.

«Ми зайшли в коридор, але до нас ніхто не вийшов. Від того часу, як з ним це сталося, вони навіть не подзвонили нам і не сповістили нас. Коли ми приїхали, до нас в принципі ніхто не вийшов хтось адекватний. Вислали якогось чоловіка, який нічого не знає. Можна сказати, що вони відфутболили нас просто», — розповів батько загиблого хлопця.

Також чоловік каже, що на його прохання керівництво закладу відмовилося коментувати цей інцидент. На момент публікації Олег Гульчук перебував у районному відділі поліції і давав свідчення.

Студенти зазначають, що командири залякують їх і змушують мовчати. Відтак для поширення інформації про інцидент студенти почали створювати фейкові сторінки. Їм заборонили розповідати деталі самогубства, тож вони бояться, що командири покарають їх за це, адже вони погрожують їм «проблемами».

Особливо небезпечним вони називають декана факультету № 3 Степана Гнатюка. За словами студентів, він погрожує їм та змушує мовчати про інцидент. Начебто саме через нього й вирішив застрелитись курсант.

Окрім цього, студенти нарікають на нелюдські умови навчання. За їхніми словами, студентів використовують як рабів: змушують робити ремонтні роботи й носити будматеріали. За використання студентів як «робочої сили» викладачі обіцяють вносити відвідуваність у журнал. Також курсантів змушують вчитися за ненормованих графіком (до 18:00 шість днів у тиждень). Водночас курсанти мають переконувати й інших абітурієнтів вступати до цього навчального закладу.

Натомість за будь-яке недотримання вимог керівництва чи порушення «правил», курсантам погрожують заселенням в казарму та додатковими нарядами.

Позиція навчального закладу

У Львівському державному університеті внутрішніх справ заперечують, що у курсанта Дмитра Гульчука, який скоїв самогубство, були конфлікти з керівництвом закладу та запевнили, що курсантам не перешкоджають розповісти все, що відомо про трагічний інцидент.

«Поки триває досудове розслідування, розголошувати його деталі можна лише з дозволу органу, який його проводить. Тому йдеться не про те, що хтось когось змушує мовчати, а про те, що поки триває розслідування. Ми також не можемо розголошувати деталі цієї події. Виключно з дозволу органу досудового розслідування», — наголошують в університеті.

Там зазначили, що від самого початку проведення досудового розслідування було забезпечено прибуття курсантів до органу, який проводить розслідування, щоб вони могли розповісти те, що знали, і надати відповідну інформацію.

«Університет всебічно сприяє досудовому розслідуванню, щоб воно було проведене максимально об’єктивно», — кажуть у пресслужбі.

Також у закладі заперечили слова батьків загиблого юнака, що їх не одразу впустили на місце загибелі хлопця.

«До них вийшли і представники університету, поспілкувалися з ними і викликали слідчо-оперативну групу, щоб долучити батьків до проведення слідчих і розшукових дій», — зазначають в університеті.

Прокоментували в навчальному закладі й слова курсантів про те, що їх залучають до ремонтних робіт і примушують носити будівельні матеріали.

«Будівельні і ремонтні роботи в університеті здійснюються виключно підрядником, з яким укладено відповідні договори. Курсанти можуть бути залучені до прибирання територій, де вони проживають та навчаються. А також для забезпечення благоустрою цієї ж території. Про жодні ремонтні чи будівельні роботи не йдеться», — кажуть там.

Розповіли в університеті також про практику залучати курсантів до профорієнтаційних заходів, аби шукати для університету нових абітурієнтів.

«Курсанти справді деколи долучаються до проведення профорієнтаційних заходів. Є така акція – «Відвідай рідну школу», — розповідають в університеті, — «Вони приїжджають у заклади освіти, де навчались, і розповідають про свої враження про університет. Справді, таке є. Ніхто їх не примушує. Вони спілкуються. Це, як правило, вільне спілкування. Вони їздять самі, наприклад, під час стажування чи практики, заходять до своєї школи, закладу освіти, де вони навчались, і, вільно спілкуючись там, розповідають свої враження. Те, що вони думають про університет, що їм подобається, чому вони обрали професію поліціянта».

Натомість щодо понаднормового графіку – шість днів на тиждень до 18-ої години – в університеті зазначають, що це передбачено законом.

«Відповідно до Закону про національну поліцію у курсантів передбачено шестиденний робочий тиждень. Це вимога закону. Вони навчаються відповідно до розпорядку дня, який затверджений, і передбачає аудиторні заняття, і самостійну підготовку, і вільний час», — кажуть в ЛьвДУВС.

Щодо того, що курсантам погрожують додатковими нарядами та заселенням у казарми в університеті відповіли, що «курсанти дійсно можуть жити у казармі, але виключно під час несення добових нарядів».

Крім того, декана факультету №3 Львівського державного університету внутрішніх справ Степана Гнатюка відсторонили від виконання службових обов’язків. Як повідомили у пресслужбі університету, зробили це «задля забезпечення об`єктивности на час проведення службового розслідування, яке було розпочате одразу ж».

Світлина: LVIV.MEDIA

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *