Арена

У Німеччині знищили меморіальну дошку, встановлену президентом України

У Мюнхені знищена меморіальна дошка Ярославу та Ярославі Стецько на Zeppelinstraße, 67, де вони довгий час проживали. Її ще у 2008 році урочисто відкрив президент України Віктор Ющенко під час свого візиту до Німеччини. Про це стало відомо онлайн-газеті “ПолітАрена” з власних джерел.

Ярослав Стецько – український політичний та військовий діяч, активний діяч ОУН. З 1941 р. — перший заступник провідника ОУН-Б С. Бандери. У 1942–1944 рр. перебував у німецькому концтаборі Заксенгавзен. Після звільнення керував Антибільшовицьким блоком народів, був головою Проводу ОУН-Б. Помер у Мюнхені.

В українській історіографії Я. Стецько відзначається як людина, яка намагалася 1941 року відновити українську державність.

1941 року Я. Стецько, пробившись із групою однодумців одразу за фронтовою лінією до Львова, скликає Українські Національні Збори, які 30 червня 1941 року проголосили Акт відновлення Української Держави й обрали Я. Стецька прем’єром Українського Державного Правління. За відмову на ультимативну вимогу Гітлера відкликати Акт відновлення Української Держави Я. Стецька 4 липня заарештували, після чого запроторили до концтабору Заксенгавзен, де він до вересня 1944 року перебував у бункері смерті «Целленбау».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *