Арена

Московський патріархат фурами вивозить майно з Києво-Печерської лаври

Представники так званої Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) готуються до виселення з Києво-Печерскої лаври і вивозять майно фурами. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Кореспондентка видання побувала на території заповідника та помітила, як там запаковують речі. Зокрема, семінарист повідомив, що вивозять книжки з бібліотеки. На питання, з якої причини це робиться, прозвучала відповідь «просто так» і «бо невідомо що буде до 29 числа».

Крім того, вивозяться книжкові полиці, дивани, раковини та особисті речі. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко відреагував на події в коментарі виданню.

«Вивозили бойлери, столи і все інше. І так само намагалися вивезти якісь інші речі, на які громадяни донатили кошти, щоб Лавра могла жити. Яким чином вони вивозять це майно – ще треба окремо розібратися», – заявив він.

За його словами, у разі відсутності речей, які є державною власністю, наступить кримінальна відповідальність. Комісія, яка проводить ревізію майна, має бути завершена до 29 березня, тоді будуть оприлюднені дані.

Також Ткаченко зазначив, що автівки перевіряються під час виїзду з Лаври, тож виключено, що щось важливе могли вивезти таким чином. «Є питання щодо мощей, які знаходяться в печерах, але зараз доступ до печер перекритий. Тому я сподіваюсь, що нічого кримінального не буде. Якщо буде – то відповідальність негайно», – наголосив він.

«Уже зараз, навіть без висновків комісії заповідника, всім притомним людям зрозуміло, що нащадки ординців спаплюжили культурні й історичні цінності в Лаврі. Набудували готелів і кіосків, створили меблевий цех і масажний салон, влаштували звалище, – відреагував у своєму блозі письменник Костянтин Коверзнєв. – Я сам був свідком 2007-го року, як після знесення історичної брами на в’їзді до Нижньої лаври, бо була занизькою й не пропускала “камази” з будматеріалами, вони швиденько збудували нову браму, потрібної висоти. Це вже все тягне на кримінальну відповідальність. Але, на жаль, попи випливуть, десь комусь дадуть куку в руку й випливуть».

Нагадаємо, що Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) має піти з Києво-Печерської лаври до 29 березня.

Наразі на території Києво-Печерської лаври працює комісія з перевірки наявности, умов зберігання та стану збереженості культурних цінностей, що передавалися з Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічому монастирю) Української Православної Церкви. У ході ревізії Мінкульт уже встановило низку порушень.

До слова, 20 березня члени Священного Синоду Української Православної Церкви Московського патріархату на чолі з митрополитом Онуфрієм прийшли до Офісу президента України з метою донести до керівництва держави позицію УПЦ МП.

Речник президента України Сергій Никифоров заявив, що президент Володимир Зеленський не планував у понеділок зустрічі з представниками української Православної Церкви (МП), а делегатам, які прийшли до Офісу Президента, запропонували подати відповідне звернення, однак вони відмовилися.

Згодом, після невдалої спроби зустрітися з Володимиром Зеленським особисто, представники Московського патріархату опублікували у себе на сайті звернення до президента.

Світлина: “Главком”
Що зображено: у віконний блок Келій Гостинного двору (корпус № 69), де розташовано меблевий магазин з меблевою майстернею, вмонтовано трубопровід для видалення тирси

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *