Арена

Ватикан повертає Греції три скульптури Парфенона

Ватикан повернув Греції три фраґменти скульптур Парфенона, в рамцях «жесту дружби».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Про рішення повернути 2500-річні артефакти Папа Франциск оголосив минулого року.

Один з фраґментів — це голова коня, другий — голова бородатого чоловіка, третій — голова хлопчика.

Ці фраґменти перебували в колекції Папи та музеях Ватикану. Греція намагалася повернути їх з Ватикану та инших європейських колекцій з початку 20 століття.

Влада Греції сподівається, що цей крок спонукатиме инші закордонні установи, які зберігають скульптури Парфенона, повернути їх до країни.

Як зазначається, близько 50% ориґінальних скульптур Парфенона збереглися до наших днів, і майже половина з них перебувала в Британському музеї.

Зазначимо, що на час окупації Криму українські державні органи не володіли інформацією стосовно рухомої частини Державного музейного фонду України і того, що знаходиться в кримських музеях на обліку. Кількість музейних експонатів — понад мільйон, але переліку в держави немає (!).

Світлина: EPA

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *