Арена

НАБУ виявило схему вимагання відкатів за розблокування податкових накладних

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) викрили схему вимагання “відкатів” за розблокування податкових накладних у головному управлінні Державної податкової служби на Львівщині.

Як повідомляє пресслужба НАБУ, 24 квітня детективи повідомили про підозру у цій справі за ч. 3 ст. 369-2 КК України начальниці відділу головного управління Податкової служби у Львівській області.

За даними слідства, впродовж лютого-квітня 2023 року посадовиця податкової вимагала від суб’єктів господарської діяльності неправомірну вигоду за розблокування податкових накладних. Вартість своїх “послуг” вона оцінила у 1,5% від їхньої суми.

НАБУ і САП зафіксували три випадки отримання підозрюваною коштів – загалом на суму близько 200 тис. грн. Детективи вживають заходів для встановлення інших можливих учасників злочину.

У НАБУ нагадали, що у жовтні 2022 року набув чинності оновлений порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування. Відповідно до документа, якщо платник податків відповідає хоча б одному з передбачених постановою критеріїв ризиковості, податкову накладну не реєструють. Це значно ускладнює розрахунки між контрагентами або унеможливлює відшкодування ПДВ, а також вимиває обігові кошти підприємства, оскільки суб’єкт господарювання не може скористатися своїм правом на податковий кредит.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *