Візії

Геніальний винахід: усі їдуть в одному напрямку

Що мене здивувало в Іспанії? По-перше, тут нема п’яних. В це було важко повірити. Ну добре, може, вони їх десь ховають? Або треба знати час, коли вони з’являються? Ні? Тоді чим тут займаються чоловіки, як вони відпочивають? Кохання, діти, захоплення? І що, не втрачають від того своєї маскулінності? Перший культурний шок.

Бо ця виразка роз’їдає нашу країну.

По-друге, державні службовці працюють для людей, а не проти. В це теж було складно повірити. Бо в нас основні принципи державної служби (чи основна безпринципність): байдужість і зловживання. Приклад? Чиновники, які займаються нашими справами емігрантів, жодного разу не принизили, не побажали від нас якоїсь вагомої вдячності, не примусили ходити по колу.

А таких організацій за рік я відвідала чимало. Навпаки, ці люди робили більше, ніж були зобов’язані, встановлювали людський контакт, дружні стосунки, по-справжньому співчували нам, відчуваючи нашу біду до мурах по шкірі.

На роботі вони такі самі, як і в родині, і в колі друзів. Не носять масок, не одягають броню.

Третє диво Іспанії я роздивилася трохи згодом. Це – кільцеві перехрестя, або ротонди, як їх тут називають, чи глоріети. Здавалося б, що тут дивного? В нас теж є такі перехрестя з клумбою або фонтаном посередині, чи якимось монументом для прикрашання центру. Але справа була в кількості цих ротонд, а ще в тім, що таке саме планування застосовувалося і на околицях міста. Мабуть, це обходиться дорожче, ніж просто закатати асфальтом дві перпендикулярні прямі.

Я пригадала, що не бачила тут в місті аварій, з перекритою дорогою, поліцією, понівеченими автівками. Може, тут є якийсь зв’язок з ротондами? Адже це геніальний винахід: машини, яким потрібно в різні і навіть протилежні боки, всі їдуть в одному напрямку, по колу. Хтось – чверть кола, половину або і всі три чверті.

Я вирішила дізнатися про це в інтернеті і зраділа, що інтуїція мене не підвела, Я влучила в точку, відкрила величезну і послідовну роботу міської і державної влади.

Отже, ротонди. В Мадриді вони дуже різноманітні і гарні: з арками, фонтанами, квітами. Та головна їх функція – безпека руху. Вони знижують швидкість транспорту по місту і не потребують світлофорів. І це безцінно, бо, як ми знаємо, на зайцевих не діє стоп-сигнал.

Справжня кількість кільцевих перехресть в Іспанії вражає! Тільки в регіоні Мадрид їх 2700! Взагалі в країні – 43 000!!! Що складає 591 ротонду на 1 мільйон жителів. Це один з показників безпеки життя, за якими створюють рейтинг найкращих місць і країн.

Додайте до цього тунелі для машин ( найдовший – 5 км), 120 парків Мадрида, зелені бульвари. І це в місті, де по пів року немає дощів. Все величезне зелене господарство не приносить прибутків і потребує неабияких витрат на крапельний полив, роботу садівників.

Таким чином, за кількістю ротонд Іспанія займає 2 місце в світі. На першому місті – Франція, де цих інженерних споруд – 80 тисяч!

Першим спроєктував таке перехрестя у 1907 році Ежен Енар саме в Парижі. Цей видатний архітектор мав багато революційних ідей, які зараз увійшли у нашу повсякденність.

Потім до цієї ідеї у 1960 році повернувся британець Френк Блекмор. Масове впровадження цієї архітектурної знахідки розпочалося у 1975 році. Змінювалися уряди, політичні віяння, а ротонди вперто будувалися у Європі.

Якби в нас замість вінків на місцях аварій робили ротонди, люди припинили б гинути. Прикро, що навіть зараз, під час війни, такі дорогоцінні життя досі втрачаються у автомобільних пригодах.

Сьогодні обговорюються проєкти відродження наших міст. І було б дуже доречно використати вдалий досвід Іспанії та зробити наші перехрестя цивілізованими і безпечними.

Йдучи у школу, моя донька кожен день, 9 років, перетинала дуже жвавий проспект Гагаріна в Харкові. І ми кожен день з завмиранням серця переживали, чи все буде добре. Бо цей проспект став місцем змагань у швидкості, які унесли багато життів. Давно слід подбати про безпеку всіх учасників руху.

Через війну в Україні, санкції щодо Росії в Іспанії зросли ціни на пальне. Що робить уряд в такій ситуації? Підвищує ціни на проїзд, на продукти харчування, на комунальні послуги? Не вгадали. Вдвічі знижує вартість проїзду в метро, автобусах та електричках. Мета цих заходів – розвантажити дороги та полегшити життя мешканців. Ця знижка діє не день, не місяць, а майже рік. Діти і літні люди платять взагалі символічно.

Цей підхід – шукати спільний напрямок для протилежних течій – чудова метафора для суспільного існування взагалі. Замість того, щоб акцентуватися на розбіжностях, підкреслювати різницю, заради спільного блага треба шукати об’єднуючі ідеї. Тоді припинять бути бідами в державі дурні та дороги.

Інна Усенко, письменниця з Харкова

Світлина ілюстративна

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *