Арена

Промосковські попи продовжують вести нелеґальний бізнес у Києво-Печерській лаврі

У Києво-Печерській лаврі — одному з найбільших християнських центрів в Україні — 122 історичні пам’ятки, а загалом там 144 споруди. У частині з них можна не тільки молитися, а й поїсти, переночувати за не дуже великі гроші, купити сувенірні ікони, вино або російську кулеб’яку. Понад 30 років, не сплачуючи до державного бюджету ані копійки, всім цим керувала УПЦ (МП), поки 29 квітня 2023-го з нею не розірвали договір оренди приміщень. Як заробляє Лавра — розповідає Суспільне.

Перед входом в Києво-Печерську Лавру поліція перевіряє документи та речі — шукає небезпечні предмети. У дворі — поодинокі монахи та віряни. “Чужих” вони бачити не дуже раді. Перше питання до преси: “Чому тут знімають? Чи Владика давав на це благословення?”.

Їжа

Проходимо канцелярію Київської митрополії УПЦ (МП). Раніше, розповідають нам, у цій будівлі сидів митрополит та екснамісник Лаври Павло (Лебідь). Поруч з канцелярією — трапезна. Те, що в цьому приміщенні можна поїсти видає запах готування та роздруковане російською мовою оголошення про це. Заходимо в трапезну під звук церковних дзвонів.

Трапезна Києво-Печерська Лавра
Трапезна на території Києво-Печерської Лаври. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

Асортимент їжі — великодні паски, вино, салати, страви з риби та м’яса. Перші страви обійдуться від 50 до 70 грн, другі — по 70 грн, напої до 20 грн. А ще є штраф за миття посуду в умивальниках — 1000 грн. Вони тільки для миття рук, про що повідомляє оголошення.

Трапезна Києво-Печерська Лавра
Трапезна на території Києво-Печерської Лаври. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

У залі трапезної — близько 10 дерев’яних столів. Три з них зайняті відвідувачами. Офіціантів тут немає — замовлення роблять за касою. Хочемо поговорити з персоналом, але побачивши журналістів, він втікає.

Трапезна Києво-Печерська Лавра
Трапезна на території Києво-Печерської Лаври. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

Далі йдемо подвір’ям Нижньої Лаври. Навпроти Духовної академії та семінарії УПЦ (МП) — МАФ. Серед іншого на вітрині — пиріжок з картоплею і підпис: “кулеб’яка картошка”. Кулеб’яка — це традиційна російська страва. Намагаємося поговорити про це з продавцем, проте він закриває вікно МАФу.

МАФ Києво-Печерська Лавра кулеб'яка
Асортимент МАФа на території Києво-Печерської Лаври. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

В іншому кіоску навпроти Хрестовоздвиженського храму, де зазвичай проводять служби УПЦ (МП), серед випічки також кулеб’яка. Продавчиня Олександра пояснює: “Це закарпатська страва, наскільки я знаю. Користується популярністю серед прихожан. Мені нормально її продавати, тут же написано: “з картоплею”, а “не с картошкой”.

Ікони

Далі заходимо до декількох церковних крамниць, які розташовані по всій території Лаври. Ціни на ікони в них — від 4,5 до 125 тисяч грн. На іконах бачимо печатку: “Софрино”. Це підприємство поблизу Москви, де виготовляють церковні товари. З цією печаткою в Лаврі продають не тільки ікони. В одному з магазинів, продавчиня каже, що з фабрики “Софрино” привезли й чаші для причастя.

Ікони сувенірна крамниця Києво-Печерська Лавра
Ікони в сувенірній крамниці на території Києво-Печерської Лаври. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

Поруч з образами — сухе червоне та біле вино. Ціни на нього — від 400 до 1800 грн. В Україні для роздрібної торгівлі алкоголем потрібна ліцензія. “Проте якщо йдеться про продаж в обрядових цілях, це прямо не заборонено”, — пізніше пояснив нам керівник Центру дослідження верховенства права і релігії Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Дмитро Вовк.

“У храмах продається кагор, він використовуються для причастя і може продаватись, як товари релігійного призначення”, — додає релігієзнавець Андрій Ковальов.

Готель

Повертаємося на вихід та поруч з ним помічаємо будівлю з табличкою: “Дім паломника”. Телефонуємо, щоб дізнатись ціну за ночівлю. Нам відповідають: від 70 до 100 грн за добу, є варіант трохи дорожчий — з послугами прання та побутовою технікою в номерах, але є можливість жити й безплатно: “Хтось приїжджає стояти при вході. Люди моляться, борються за православ’я. Якщо приєднуєтесь, живете безплатно”.

Намагаємося потрапити в середину “Дому паломника”, проте працівники як тільки бачать знімальну групу, зачиняють двері.

***

Понад 30 років на території Києво-Печерської лаври знаходилася Українська православна церква московського патріархату. Кому належить бізнес в Лаврі та чому у крамницях продають російські товари, Суспільне запитало її екснамісника — митрополита УПЦ (МП) Павла (Лебідя), який знаходиться під цілодобовим домашнім арештом через підозри у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та поширенні матеріалів, що виправдовують російську агресію.

Чий бізнес митрополит не відповів та запевнив, російського в Лаврі не продають:Є в нас чайні (трапезна), де паломники можуть перекусити, бо в місті дорого. В “Домі паломника” живуть паломники, наприклад, з Греції. Ікон також російських в нас немає, хіба з Греції завозимо. В Лаврі немає жодного закладу, про які говорять Міністерство культури та заповідник”.

СБУ митрополит Павло Лебідь підозра Києво-Печерська лавра
Служба безпеки України 1 квітня 2023 року вручила підозру митрополиту УПЦ (МП) Павлу Лебідю, фото: СБУ

Йдеться про заяву Державної аудиторської служби, яка в березні 2023-го виявила на території монастиря 36 незаконних споруд. “Була створена міжвідомча комісія, про що було повідомлено митрополію УПЦ (МП). Вона дійшла висновків, що були порушення стосовно використання майна. Їх достатньо багато. У тому числі й новобудови на території нижньої Лаври без відповідних дозволів”, — пояснював звіт комісії міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Територіями комплексу і майном Києво-Печерської Лаври розпоряджається Національний заповідник “Києво-Печерська Лавра”. УПЦ (МП) орендували приміщення в заповідника. 10 березня 2023 року заповідник надіслав в УПЦ (МП) лист про розірвання договору про оренду. 29 березня УПЦ (МП) мали виїхати з Лаври, але зробили це за декілька днів. На початку квітня в Лаврі почала працювати комісія Мінкульту з передачі державі будівель, які були у користуванні УПЦ (МП). Через це, каже заступник гендиректора з наукової роботи Лаври Костянтин Крайній, заповідник не може закрити крамниці та МАФи:

“Як тільки ця територія буде передана Києво-Печерському заповіднику, тоді ми будемо за неї відповідати. Поки що комісія починає (перевірку та складання актів прийому-передачі 79 об’єктів, які були передані монастирю в безоплатне користування у 2013 році — ред). Павло (Лебідь) не може перекидати відповідальність на нас за, те, що там відбувається. Це територія, яку він нам не передав. Коли це станеться, таких товарів і близько не буде”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *