Візії

Страждатимуть ті, хто займається цим професійно

Enfant terrible так enfant terrible, “ніколи більше нікуди покличуть” – ну, ок, я все одно скажу.

…Я писала, що слідкуватиму за фестивалем, від участі в якому я відмовилася через наявність там російських авторів. Тепер із іменами і назвами. Це міжнародний естонський фестиваль Prima Vista, який відбудеться 8-13 травня, а людина, через участь якої я відмовилась, – письменниця і редакторка журналу ROAR Лінор Горалік.

Тема цього фестивалю звучить дуже гарно: “Бажати неможливого”. Напевно, бажати неможливого – це бажати, щоб нас не намагалися “примирити”, поки відбувається геноцид. Взимку я прочитала дуже, на мій погляд, влучні слова Остапа Сливинського щодо цього, цитата не точна, але зміст приблизно такий: російська культура має витримати карантин (ключове слово – карантин).

Маніпуляції із аналогією з російською режисеркою, якій зараз загрожує 25 років ув’язнення, тут не спрацюють. Всі сентиментальні сентенції давно осипалися, як розбитий фасад на моєму будинку в Харкові, від російського нападу – нападу зокрема на нашу культуру.

Передайте Лінор Горалік: ви так завзято захищаєте Україну, що кілька українських авторок і серед них особисто я через ваш “захист” були вимушені відмовитися, і українська мова не звучатиме в цей час у цьому місті.

Проте звучатиме російська. І знову і знову окуповуватимуть позицію жертви і страждатимуть ті, хто займається цим професійно. Голосно. “Жалостливо”. Ще голосніше.

І хай мене більше “нікуди не кличуть”, все одно всі мають усвідомлювати, що під час повномасштабної війни Росії проти України кожен російський виступ як мінімум відбирає голос у сучасної України.

Я кажу це не постфактум, я хочу сказати це тут і зараз, щоб потім не було “ми не знали” і “могли б обговорити”.

Передайте також це: ви можете вже зараз починати травити мене як вмієте і як не вмієте, мені байдуже.

Анна Грувер

Фото: Culture360

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *