Політвернісаж

Хай нас уб’ють, хай нас зґвалтують, а Булґакова ми не віддамо…

Оновлену меморіальну дошку на Андріївському узвозі у Києві, присвячену московитському письменнику Міхаілу Булґакову, 28 травня невідомі облили червоною фарбою.

Про це повідомив громадський активіст Олег Слабоспицький.

За його словами, таким чином активісти нагадали, що Булґаков ненавидів Україну і всіляко принижував її у своїх творах.

“На День Києва Булґаков заграв новими барвами. І це найменше, що він міг отримати за паплюження українського Києва у власних діях та творах”, — зазначив Слабоспицький.

Табличку на фасаді будинку-музею Булґакова, що є філією музею історії Києва, оновили 26 травня. Вона має кілька відмінностей від попередньої: оформлена українською, а також на ній зник напис “русский советский писатель”. Замість нього на меморіалі вигравіювали, при цьому припустилися помилок у написанні імени та прізвища літератора: “Видатний киянин, лікар, письменник Михаїл Булгаков”.

“Вдумайтесь. Нову дошку на честь людини, яка стала символом “русского булґаковского Кієва”, відвертого шовініста і українофоба, імперця, улюбленця Сталіна, ненависника української мови, який відверто висміював і зневажав усіх героїв визвольної боротьби за Незалежність [встановили в Києві], – пише Слабоспицький. – Його цитати і портрети масово використовують росіяни на тимчасово окупованих територіях. Як в окопах, так і на виставках та білбордах, промиваючи мізки молоді та дітям. В той час коли тривають активні процеси дерусифікації та ім’я Булґакова нарешті масово зникає з назв вулиць разом з його дошками та пам’ятниками – у Києві без всяких погоджень відкривають нову дошку. Донедавна попередня дошка була завішена сміттєвим пакетом, як і кожен хороший русскій”.

Лідер партії “Братство” і письменник Дмитро Корчинський також прокоментував цю подію. Згадуючи постійні рашистські ракетні атаки по столиці, він стверджує, що київська влада на чолі з Кличком “не роблять жодних висновків, що це арґументи проти русского міра”. “Він і його київська вата зубами чіпляються за цей русскій мір”, – зазначає Корчинський. І додає: “Хай нас уб’ють, хай нас зґвалтують 50 разів “ванюшки”, а Булґакова ми не віддамо”.

Корчинський пропонує уявити собі таку ситуацію, що якийсь письменник-морфініст у 2022 році під Ірпенем переходить на бік рашистів і тікає з ними до Москви. Як його оцінюватиме суспільство? Звісно, колаборант і потвора. Лідер “Братства” зазначає, що в терориста Ґіркіна погляди подібні до булґаковських. Він також не любить більшовиків, а Україну ненавидить.

“Кличко за наші з вами гроші повісив табличку видатному киянину… Ґіркін у нас тусувався в Києві, то Кличко незабаром йому табличку повісить у Києво-Печерській лаврі?” – риторично запитує Корчинський.

“Путін хоче, щоб ви читали Булґакова”, – висновує політик і літератор.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *