Арена

Україна та НАТО: в обмін на колосальний ризик США нічого не виграють

Найпростіша причина, через яку США не повинні давати гарантії безпеки, полягає в тому, що вони невиправдано ризиковані. Членство в НАТО чи навіть гарантії безпеки США залежать від загрози вести війну з Росією від імені України…

У Politico спробували проаналізувати, чому США не готові приймати Україну в НАТО. Там відзначають, що аргументи щодо захисту Україні здаються простими: Московія напала на Україну, коли їй бракувало захисту союзників, і вона ніколи не напала б на країну НАТО.

“Але хоч цей арґумент простий, він непереконливий з кількох причин, – кажуть у Politico. – По-перше, він не враховує, що обіцянки захистити Україну не приносять переваг американській безпеці, а можуть навіть підірвати її. Він також іґнорує те, як відсутність зацікавлености Вашинґтона в захисті України — що демонструється його відмовою брати пряму участь у нинішній війні — ускладнить Москві віру в те, що США справді зроблять це в майбутньому. І, нарешті, він відкидає те, як минулі хитрощі Заходу щодо захисту України сприяли рішенню Росії про вторгнення”.

Тому у Politico вважають, що розширення ґарантій безпеки для України таким чином створить найгірший із усіх сценаріїв: країна може думати, що має захист, хоча насправді його не має, і вона залишиться московитською мішенню саме через цей фальшивий захист. Це зробить майбутню війну більш вірогідною, загрожуючи як Україні, так і США.

“Найпростіша причина, через яку США не повинні давати ґарантії безпеки, полягає в тому, що вони невиправдано ризиковані. Членство в НАТО чи навіть ґарантії безпеки США залежать від загрози вести війну з Росією від імені України. Це означає погрозу розпочати ядерну війну, яка стала б взаємним самогубством для, щонайбільше, периферійних інтересів — і в обмін на цей колосальний ризик США нічого не виграють. Ідея про те, що Росія використає Україну для подальшого нападу на Європу, здебільшого є аргументом для європейців, щоб зміцнити свою оборону, а не для США. Крім того, жахливі результати Росії у війні роблять ідею її нападу на Польщу, не кажучи вже про Західну Європу, майже смішною”, – вважають у виданні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *