Візії

Порада дитячим письменникам-початківцям

– Чи можете ви наостанок дати якусь пораду дитячим письменникам-початківцям?

– Не знаю, правда це чи ні, але є історія про Джона Колтрейна та Майлса Дейвіса, які разом грали в середині 1950-х.

Колтрейну подобалося грати дуже довгі саксофонні соло, деякі з яких тривали більше півгодини. Майлс Дейвіс попросив його скоротити.

Колтрейн сказав: “Я не знаю, як”.

І Дейвіс відповів: “Вийми трубу з рота”.

Я завжди згадую цю історію, коли дивлюся на прекрасний розділ, який написав, і не можу й уявити, як прибрати з нього хоч одне слово. А потім я думаю: насправді все можу. Це не так складно.

Усі чернеткові варіанти моїх книг набагато довші, ніж потрібно. Я завжди урізаю їх дуже значно. Я великий шанувальник переписування, це дуже важливо. І я вважаю, що багатьом авторам не вистачає цього таланту.

Ще б я порадив красти папір з роботи. І не лише папір, а ще й картриджі з фарбою. Серйозно, я роками це робив, поки не зміг займатися цим як основною професією.

Я написав початок “Снікета”, поки працював на вмираючого. Я працював адміністративним помічником у Сіті Коледжі Сан-Франциско. У мої обов’язки входило відповідати на дзвінки мого боса та інформувати людей, якщо вони хотіли з ним поговорити, що він вмирає.

Він зумів прожити більше року, тож у результаті люди зовсім припинили дзвонити.

Нещодавно я зустрівся з андеґраундною письменницею (так вона себе називає), яка скаржилася на те, як дорого самостійно видаватись.

Я подумав, що якщо ти не знаєш, як вкрасти достатньо паперу, щоб безкоштовно надрукувати власні історії, і як просунути та покращити себе як письменника, ти не андеґраундний письменник.

Це моя порада. Те, що цього не вчать на курсах креативного письменства, є злочинним.

І нарешті: я не став би читати інтерв’ю з письменниками. Жоден із нас сам не знає, що робить. Можна більше навчитися, читаючи книгу, а не всі ці мляві поради від тих, хто їх створює.

Майк Сакс

з книги “Poking a Dead Frog: Conversations with Today’s Top Comedy Writers”

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *