Політвернісаж

Три епізоди з життя Олеся Шевченка

У День цього щасливого вересневого числа після проспіваного друзями канонічного Многая Літа на честь Мечислави (доньки Олеся Шевченка. – Ред.) я приповів три епізоди з нашого життя.

Перший – ширше відомий. Це коли мене напівживого підкріпили уколами АТФ після 66-денного безперервного карцеру без виводу на роботу (годування через день), доставили в наручниках літаком у підвальну камеру КГБ на Володимирській 33, повідомили мені, що «дружина в лікарні і лікарі сказали, що вона вже звідти не вийде”, привели на зустріч зі мною стареньку матір і двох доньок, сказали в їх присутності, що їхній тато міг би написати прохання про розкаювання і помилування, і тоді я задав дітям запитання: – Ви хочете мати тата чи ганчірку, об яку вони хочуть витерти ноги? І тоді Чеся відповіла: – Тата. І мене – щасливого – повезли назад до уральського концтабору для політичних в’язнів, вже не літаком, а довгим етапом з утриманням протягом двох тижнів у підвальній камері смертників Харківської пересильної тюрми.

А другий епізод – це, коли тобі було два роки, ти у нашій нещодавно отриманій кооперативній квартирі на Русанівці стала малювати кольоровими олівцями на шпалерах у вітальні. Я запропонував вирішення проблеми таким чином: – Чесю, ось малюй тільки на цій стіні і скільки схочеш, підростатимеш – малюватимеш вище. Але інших стін не чіпай. Домовились? Домовились. І якось бачу – новий малюнок на папері: дві брунатні постаті, від голови вищої до голови нижчої стрімка червона лінія. – Чесюню, що це означає? – Це Талас Шевченко калає вологів Уклаїни! І це дитині два роки і три місяці!

Третій епізод. Ми вийшли з Чесею на прогулянку у вихідний день коло школи № 136 на Русанівці. Був теплий весняний день, горобці позліталися попити водички з прозорої калюжки на асфальті шкільного подвір’я. – О, Чесюню, поприлітали хлопчики-горобчики! – Тату, ти неправильно кажеш, не хлопчики-горобчики, а горобчики-хлопчики. – Звичайно, маєш рацію, Чесю. І я подумав: чи багато вчителів української мови могли б зробити мені таке справедливе зауваження? А моїй дитині п’ять років.

Дякую Господові і українським генам за щастя мати таку доньку.

Олесь Шевченко, колишній совєцький політв’язень

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *