Арена

Улюблена компанія президента Зеленського зацікавилась українським графітом

Україна заборгувала одному із найбільших підрядників президентської програми «Велике будівництво» – турецькій Onur Group – понад 5 млрд грн, повідомив в інтерв’ю Forbes Емре Караахметоглу, генеральний менеджер Onur Group в Україні. У 2023 році Onur уклала нових договорів на 13 млрд грн.

За словами Караахметоглу, до початку повномасштабного вторгнення борг перед Onur становив близько 7 млрд грн.

З лютого 2022 року компанії повернули до 2 млрд грн.

“Серед усіх будівельних компаній держава має перед нами найбільший борг”, – зазначив Караахметоглу. Поки що турецька компанія не має наміру судитися із державою, повідомив генеральний менеджер Onur Group в Україні.

За його словами, торік компанія отримала підрядів на вдвічі меншу суму: 18 млрд грн проти майже 40 млрд 2021 року. У 2022 році державні замовлення Onur становили 4,8 млрд грн, а 2021 року – близько 11 млрд.

За підсумками першого півріччя 2023 року Onur Group вже вдалось укласти договорів на будівництво та ремонти доріг на 13 млрд грн, із яких 4,2 млрд – із Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури України.

Onur Group Ukraine – частина міжнародної групи компаній Onur Group, представленої у чотирьох країнах: Туреччині, Україні, Саудівській Аравії та Молдові. Власники компанії – громадяни Туреччини Четінджевіз Ісхан (50%), Четінджевіз Онур (49,77%) та українець Олег Фаріон (0,23%).

У 2022-му Onur Ukraine отримала понад 3,1 млрд грн виторгу – вчетверо менше, ніж у 2021-му. Чистий прибуток – 127 млн грн.

За президентства Володимира Зеленського компанія обростає “нетиповими” для дорожників активами: спецдозволи на видобуток корисних копалин, зелена енергетика, сільське господарство та навіть власний готель. З 2021-го Onur уже вклала в нові ніші понад $350 млн. Ще більш як $500 млн компанія планує інвестувати до 2030 року.

Турецька група вже контролює в Україні вісім ділянок із корисними копалинами. У переліку також більш звичні для дорожньої компанії гранітно-піщані активи на Львівщині, Вінниччині та Рівненщині.

У придбання спецдозволів Onur вклала близько $28 млн, подальші інвестиції у надра вона розпланувала до 2030-го. Наприклад, у розробку графітових родовищ Onur планує інвестувати $200 млн до 2030 року. Графіт використовується для виробництва автомобільних акумуляторів.

Найцінніший актив на перспективу – Буртинське родовище, воно має підтверджені запаси графіту на 130 років активного видобутку.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський колись цілком серйозно пропонував віддавати турецькій фірмі підряди без тендерів.

Раніше також стало відомо, що турки використовують для ремонтних робіт техніку, яку привозять з Туреччини по схемі тимчасового ввозу, тобто не платять повну ставку розмитнення. А отже, економлять на своїх видатках, чим зменшують прибутки державного бюджету України.

Фото з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *