Арена

Масові викрадення та депортації дітей стали частиною державної політики Кремля

Президент України Володимир Зеленський у вівторок, 19 вересня, виступив на Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку

Очільник держави розпочав промову із привітання всіх, хто виступає за спільні зусилля й пообіцяв, що, “будучи дійсно єдиним, світ можемо гарантувати справедливий мир для всіх націй”.

“Ця зала бачила багато воєн, але не як активний захисник від агресії. У багатьох випадках тут найгучнішим був страх перед війною, останньою війною — війною, після якої більше ніхто не збиратиметься в залі Генасамблей. Третя світова війна розглядалася як ядерна війна. Конфлікт між державами на шляху до ядерної зброї. Інші війни здавалися менш страшними порівняно з загрозою так званих «великих держав», які розстрілюють свої ядерні запаси”, — сказав Зеленський.

Президент зазначив, що “ХХ століття навчило світ утримуватися від використання зброї масового знищення — не розгортати, не розповсюджувати, не погрожувати та не випробовувати, а сприяти повному ядерному роззброєнню”.

“Чесно кажучи, це хороша стратегія. Але це не має бути єдиною стратегією захисту світу від цієї останньої війни”, — пояснив керівник держави.

Зеленський нагадав, що Україна відмовилася від третього за величиною ядерного арсеналу. За його словами, “тоді світ вирішив, що Росія має стати хранителем такої сили”.

“Але історія показує, що найбільше ядерного роззброєння заслуговувала Росія ще в 1990-х роках. І Росія зараз цього заслуговує — терористи не мають права володіти ядерною зброєю. Але справді не ядерна зброя зараз найстрашніша”, — наголосив президент.

Зеленський заявив, що “поки ядерна зброя лишається на своїх місцях, масове знищення набирає обертів”.

“Росія перетворює на зброю багато інших речей, і ці речі використовуються не лише проти нашої країни, але й проти всіх ваших країн. Існує чимало конвенцій, які обмежують володіння та розповсюдження зброї, але не існує реальних обмежень на використання продовольства, енергії та інших речей як зброї”, — вказав Зеленський.

Президент розповів, що з початку повномасштабної агресії, московити заблокували українські чорноморські та азовські морські порти.

“Наші порти на Дунаї досі залишаються мішенню для її ракет і безпілотників. РФ намагається використати дефіцит продовольства на світовому ринку як зброю в обмін на визнання окупації деяких — якщо не всіх — захоплених територій. Росія використовує ціни на продовольство як зброю”, — зауважив очільник держави.

Зеленський сказав, що Україна запустила тимчасовий експортний коридор у Чорному морі й працює над збереженням сухопутних маршрутів.

“Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі підриває солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора”, — пояснив президент.

Очільник держави підкреслив, що світ неодноразово був свідком використання Москвою енергії як зброї, але “нинішня загроза ще більша”.

“Росія перетворює ядерну енергетику на зброю. Подивіться, що РФ зробила з нашою Запорізькою атомною електростанцією: обстрілювала її, окупувала й тепер шантажує інших загрозою витоку радіації”, — продовжив Зеленський.

Президент зазначив, що “терористичні угруповання й раніше викрадали дітей, але ніколи раніше масові викрадення та депортації не ставали частиною державної політики”.

“Викрадених українських дітей у Росії вчать ненавидіти Україну, розривають усі зв’язки з їхніми сім’ями. Це геноцид”, — наголосив очільник держави.

Зеленський заявив, що частини території Молдови та Грузії залишаються окупованими Росією, а Сирія перетворена на руїни.

“Кожне десятиліття РФ починає нову війну. Якби не Росія, хімічна зброя ніколи не була б там застосована. РФ майже поглинула Білорусь, загрожує Казахстану та країнам Балтії”, — вказав президент.

Керівник держави нагадав, що минулого року представив Українську формулу миру, яка стала основою для оновлення наявної архітектури безпеки.

“Тепер ми можемо відновити дію Статуту ООН і гарантувати повну силу світового порядку, що ґрунтується на правилах. Завтра я представлю деталі на спеціальному засіданні Ради Безпеки ООН”, — продовжив Зеленський.

Президент підкреслив, що формула не лише про Україну і понад 140 держав та міжнародних організацій повністю або частково її підтримали.

“Вона пропонує рішення та кроки, які зупинять усі форми перетворення на зброю, що були застосовані Росією проти України й інших країн і можуть бути використані іншими агресорами. Важливі переговори та консультації щодо імплементації Формули миру відбулися в Хіросімі, Копенгагені та Джидді. І ми готуємо Глобальний саміт миру”, — зазначив очільник держави.

Зеленський розповів, що йому відомо про спроби “укласти якісь тіньові угоди за лаштунками”.

“Злу не можна довіряти. Запитайте Пригожина, чи варто довіряти обіцянкам Путіна. Будь ласка, почуйте мене. Нехай єдність вирішує все відкрито”, — закликав президент.

Глава держави додав, що Україна робить усе для того, аби після російської агресії ніхто у світі не наважився напасти на жодну країну.
Зеленський зустрінеться з президентом Бразилії під час Генасамблеї ООН

“Перетворення на зброю має бути стримане. Воєнні злочини мають бути покарані. Депортовані люди мають повернутися додому. А окупант має повернутися на власну територію”, — підсумував Зеленський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *